Du i Fokus
Resor

Sal – Kap Verde

skriv ut
Kap Verde har blivit ett av de trendigaste resmålen i år. På tio år har resenärerna mer än fördubblats och nästan alla åker till Sal eller grannön Boa Vista. Öarna i Atlanten är ett perfekt resmål för den som vill resa till ett sympatiskt och säkert land med garanterad sol och nästan ingen tidsskillnad.

Ögruppen Kap Verde ligger 60 mil utanför Västafrikas kust och har en sammanlagd landyta på drygt 4 000 km². Endast nio av öarna är bebodda, alla har sin speciella geografi. Sal har ett relativt platt landskap med lång vackra stränder. Som gjort för att ta sig runt på egen hand med cykel eller fyrhjuling. Här finns inte jättemycket att göra om man inte älskar vattensporter, men ön har ändå en hel del att erbjuda och det är väldigt vackert!

Vi landar på Sals ganska spartanska flygplats en dag i slutet av december. Temperaturen ligger runt 25 grader och det är lite soldis som känns skönt så här första dagen efter drygt 7 timmar i luften. Här är varmt året runt och det regnar väldigt sällan, då oftast i augusti – oktober. De varmaste månaderna är maj till november med i genomsnitt 27 grader under dagarna. Just i december till februari blåser det rejält, dygnet runt. Vi upptäckte snabbt att man inte kan ligga på stranden och sola om man inte har vindskydd, men att promenera längst vattenkanten var vädret perfekt för. Stränderna är oändliga och väldigt vackra.  Kommer man hit under rätt årstid så kan man även ha turen att se havssköldpaddor och valar.

Till Kap Verde reser man i första hand för att koppla av och njuta av de fantastiska stränderna. Här finns finkornig sand och turkosblått, klart vatten. Det är ingen trängsel att tala om, du hittar lätt din egen plats på stranden där du är helt ensam. Stränderna är badvänliga, men vågorna kan gå ganska höga och därför ska rekommendationerna från badvakterna alltid respekteras.

Tröttnar man på stranden så tar man enkelt lokalbussen till huvudorten Esparagos. Miniussar går från busstationen inne i Santa Maria, de kostar 1 euro och tar ca 20 minuter att åka. Det finns inga tidtabeller, utan bussen går när den är full och stannar lite här och där på vägen. Det är även billigt att åka taxi och det finns gott om taxibilar. En populär sevärdhet är Saltbassängerna i Pedra de Lume som kanske är det vanligaste utflyktsmålet. Där flyter man i vatten som är salt som i Döda Havet.

Vi hade piren i Santa Maria som ett dagligt litet utflyktsmål. Det är öns mötespunkt, där händer allt! Morgon och sen eftermiddag ser man båtarna komma in med dagens fångst, kvinnorna sitter på bryggan och rensar fisken medan barnen leker runt dem. På morgonen köper restaurangerna sina råvaror direkt från båtarna. Stämningen är genuin, vänlig och uppsluppen. Här känner man den lokala atmosfären och tycker man om att fota är detta det perfekta stället för härliga bilder. Färgerna är fantastiska!

Det är vid piren allt börjar, restauranger och shopping. Som på andra öar är det ganska dyrt att shoppa eftersom det mesta är importerat. Prisvärt är det som är gjort på ön, som tex hantverk av keramik och korgar. Har man eget hushåll och ska laga sin egen mat varierar utbudet i butikerna stort dag för dag. Att betala med kreditkort kan vara knepigt, men de allra flesta tar Euro eller den lokala valutan Escudos.

Inne i Santa Maria finns det många prisvärda pubar och restauranger av olika slag och nationalitet. De flesta har ett stort utbud av fiskrätter med mycket tonfisk, svärdfisk, bläckfisk och languster. Nationalrätten på Kap Verde är grytan cachupa vars ingredienser varierar från ö till ö och även dag för dag beroende på vad som går att få tag på. Den innehåller normalt majs, sötpotatis, bönor, squash och någon typ av fisk eller kött. Ett måste att testa förstås!

Vi tog långa promenader varje dag, mycket på grund av vinden som hindrade oss från att ligga på stranden, men också för att verkligen se Sal och för en stund vara en del av ön. Någon berättade att det finns Saltbassänger även i Santa Maria som vi självklart var tvungna att leta rätt på. Efter lite letande kom vi fram till ett område med rosafärgat vatten, som visade sig vara salt i mängder. Ett par män slet hårt i värmen men ställde gärna upp för att bli förevigade på bild.

Vi gick överhuvudtaget väldigt mycket, då det är enklaste sättet att ta sig fram och man då får se det genuina Sal. Santa Maria är inte så stort, men ska man se det ordentligt så tar det ändå sin lilla tid. Här blandas modern arkitektur med fallfärdiga hus, husen är målade i starka färger som lila, grönt och rosa vilket bryter av mot de fallfärdiga husen som har väggar av mörk betong. Inne i Santa Maria ligger Castelos do Sal, en volontärorganisation som tar hand om behövande barn efter skolan. Här kan man gärna hälsa på och donera kläder, leksaker eller skolmaterial. Kap Verde är väldigt fattigt, det ska man ha klart för sig, många har ingenting mer än i kanske fyra väggar och ett läckande tak. Man kan även donera saker till reseledarna som ser till att sakerna kommer rätt.

Tycker man att man har sett tillräckligt av Sal och är nyfiken på en annan ö, finns förbindelse mellan de flesta öarna med både färjor och flyg. Men det kräver både planering och tålamod, då färjorna kan bli försenade flera dygn och flygbiljetter måste bokas långt i förväg. Mycket beror på väder och vind.

Vädret är för de flesta en stor del av att semestern ska bli lyckad. Här är solsäkert och varmt, men just under december- februari så kan blåsten bli ett bekymmer för en del av oss. Just när vi var på ön blåste det ca 10 sekundmeter dygnet runt, det var inte stilla eller tyst en enda sekund. Kvällarna var väldigt svala och det var inte njutbart att sitta ute. Detta är ju en dröm för den som sysslar med tex Kite- eller windsurfing och det är en väldigt populär sport här. Man har till och med döpt en strand till Kite Beach, där man ser hundratals med skärmar trängas med varandra.

Är man känslig för vind så ska man välja en annan period för sin resa, för man ska absolut åka dit! Kap Verde är otroligt vänligt, vackert och väldigt härligt!

 

Text & Bild – Martin Jikita & Marlene Rindå Jikita

 

Visited 112 times, 1 visit(s) today