Du i Fokus
Dryck

Vinhuset Bolla – tradition och nyskapande

skriv ut
Bolla Le Poiane Amarone 2016, skapat av legendariske vinmakaren Christian Zulian för vinhuset Bolla, har kammat hem guld i prestigefulla Vinordic Wine Challenge.

Mycket har hänt sedan mångfaldigt prisvinnande vinmakaren Christian Zulian år 2015 anslöt sig till det anrika italienska vinhuset Bolla. Han har hunnit sätta sin specifika, sofistikerade prägel på husets utbud. I Christians värld är det tradition och hantverksskicklighet – i kombination med nyskapande – som gäller. Bolla Le Poiane Amarone 2016 är ett lysande exempel på Zulians förmåga att skapa klassiska viner som samtidigt är eleganta och modernt återhållsamma.

Vinhuset Bolla grundades 1883 i den lilla medeltida staden Soave, nära Verona av Abele och Giulia Bolla. Äldste sonen Alberto hade insett potentialen för röda viner i Valpolicella och startade 1931 en vingård i Pedemonte Della Valpolicella, hjärtat av det klassiska vindistriktet. 1953, i samband med att vinhuset fyllde 80 år, lanserade Bolla den första officiella Amarone Della Valpolicella-flaskan (av druvor som skördades 1950). Idag producerar Bolla vin i fem regioner och mest känt är huset för sina viner från Veneto.

Bolaget har haft olika ägare på vägen och efter ha sålts av amerikanska ägare tillbaka till italienska för några år sedan har man återupptagit sitt ursprungliga fokus på att tillverka kvalitetsviner. Ett avgörande steg på den vägen var att knyta till sig Christian Zulian, en legendarisk vinmakare med sofistikerad smak. Hans filosofi märks tydligt i Bolla Le Poiane Amarone 2016. Vinet filtreras naturligt och har inget restsocker, helt enligt Christians devis att bra viner inte behöver dölja sig bakom sötma.

Druvor som används är lokala italienska druvsorter, huvudsakligen corvina och corvinone samt en liten andel rondinella. De plockas för hand i oktober och kommer från de bästa vingårdarna som är belägna på böljande kullar, ca 300 meter över havet och torkas i 3 månader.

Genom torkningen koncentreras druvjuicen genom att ca 40 procent av vätskan avdunstar. Vinet skalmacereras och fermenteras under temperaturkontroll. Jäsningen pågår tills allt socker i musten är borta, vinet är alltså torrt. När vinet har skiljts från druvskalen påbörjas den malolaktiska jästningen, den sker i ekfat vilket adderar finess och komplexitet. Vinet lagras därefter på små franska och amerikanska ekfat under två år och därefter minst 12 månader på flaska. Tonerna går åt mörka körsbär, plommon, russin, mörk choklad och kryddor.

Bolla Le Poiane Amarone 2016  vann nyligen Vinordic´s guldmedalj i klassen rött vin 250–299 kr. Juryn i den omfattande blindprovningen, där 1 100 viner prövades, består av landets främsta vinkännare och vinskribenter.

Juryns vinnarmotivering:

”Nyanserad kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, kakao, kanel, russin, peppar och nötter. Serveras vid 18°C till rätter av mörkt kött eller lagrade hårdostar”.

– Bolla Le Poiane Amarone är ett resultat av både hårt arbete i vingården – där Moder Jord utmanade oss – och i vineriet där själva appassimento-processen tog god hand om druvorna till det här vinet. Vinet är gjort med samma omsorg och passion som man investerar i ett klokt och livligt barn. Man måste ge det mycket tid och energi, men sedan blir resultatet lyckat och man känner stolthet, berättar Christian Zulian.

Här finns smaken av mogna körsbär, inslag av choklad, torkad frukt, kanel och sötlakrits. Smakerna djupa med ett mjukt, långt och elegant avslut.

Doften är aromatisk med tydliga inslag av fat, mörka, mogna körsbär, choklad och vanilj.

Bolla Le Poiane Amarone  är god som den är men passar även bra till lagrade ostar, en bit mörk choklad eller kötträtt med feta tillbehör, gärna örtkryddor. Vinet är fantastiskt att avnjutas idag men går utmärkt att lagra 5-10 år.

 

Bolla Le Poiane Amarone 2016

Artnr: 70215

Pris: 269 kr

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressbild

 

Visited 26 times, 1 visit(s) today