Du i Fokus
Dryck

Två bubblande nyheter från Domaine Dupont

skriv ut

Den 3 mars släpps två spännande nyheter från Domaine Dupont i Normandie i Systembolagets tillfälliga sortiment. Cydon är ett pet nat-vin gjort på kvitten och bittersött äpple. Cuvée Colette är en cider på syrliga äpplen gjord med traditionell metod.

Cydon är ett vin gjort med pet nat-metoden vilket ger ett naturligt mousserande vin. Idéen till vinet kom när Dupont ville kombinera två frukter från Rosaceae-familjen, det vill säga rosväxter. Kvitten från gamla bortglömda fruktträdgårdar och äpple, traditionell frukt från Pays d’Auge. Smaken är torr och bitterheten från kvitten tillsammans med syrligheten från äpple ger oväntade smaker av blodapelsinskal och en finish där citrus mixas med kryddor.

Pet nat, eller pét nat är en förkortning av pétillant naturel som betyder naturligt pärlande. Vinet görs med en metod som kallas ancestrale. Vinet börjar sin jäsning i tank eller fat, men slutförs i en försluten flaska. Man häller alltså över vinet på flaska innan det jäst klart. Det bildas kolsyrebubblor i vinet och det finns också jästfällning kvar då dessa viner inte filtreras.

Cuvée Colette är en cider gjord med traditionell metod, eller som den tidigare hette “Champagnemetoden”. Här jäser man vinet (cidern) en andra gång på flaska. Den här metoden ger fina små bubblor och anses vara den som ger högst kvalitet.

Cider som görs med den här metoden blir helt klar och utan fällning. Den buteljeras på våren. Fermentering på jäst sker minst tolv månader före degorgering, det vill säga när man avlägsnar korken och jästfällningen och sätter i en kork.

Cuvée Colette är raffinerad och elegant – en perfekt aperitif. Cidern har väldigt fina bubblor och doftar av citrusfrukt och vita blommor. Smaken är torr, delikat och frisk med äpple och torkad aprikos samt ett mineraligt avslut. Om man lagrar den mörkt och svalt kan den sparas i många år.

Cydon passar bra som aperitif men även till fisk- och skaldjursrätter eller ostbricka. Cuvée Colette är också perfekt som aperitif före maten, men den passar också mycket bra till sushi och skaldjur, eller till en charkbricka.

Domaine Dupont Cydon Pét-Nat

Nr: 11991

Pris: 139 kr

Domaine Dupont Cuvée Colette

Nr 10419

Pris: 139 kr

Text och bild – Pressmaterial

Visited 5 times, 1 visit(s) today