Du i Fokus
Dryck

Timothy Jacob Jensen – designar Aalborgs Jule Akvavit 2019

skriv ut
Julen är fylld med mängder av traditioner och för många är Aalborg Jule Akvavit en riktig klassiker på julbordet när familj och vänner samlas. Receptet är oförändrat sedan 1982 och sedan dess är det tradition att flaskan byter utseende varje år.

Sedan en tid tillbaka får en konstnär eller formgivare äran att ge flaskan en ny design. I år fick den danska formgivaren Timothy Jacob Jensen den stora äran. Flaskan är inspirerad av Timothys fascination av vintersolståndet, årets mörkaste dag, då ljusets är extra viktigt.

-För mig har julen alltid haft en nära koppling till vintersolståndet, vilket betyder att en
förändring är på väg och att vi går mot ljusare tider. Jag har valt att dekorera årets Aalborg
Jule Akvavit 2019 med mitt monogram, säger Timothy Jacob Jensen.

Inspirationen till flaskan har hämtats i fenomenet vintersolståndet. I år infaller vintersolståndet den 22 december och har att göra med var solen står på himlen. I Norden har vi länge firat vintersolståndet då det har inneburit ljusets återkomst. På dagen då vintersolståndet inträffar befinner sig jorden i en position i sin bana runt solen då Nordpolen på grund av jordens lutning vänder sig som mest bort från solen, detta innebär att denna dag är den mörkaste på året, innan vi går mot ljusare tider igen.

Ordet jul kommer från det fornnordiska ordet ’jol’ som var tiden då våra förfäder samlades för att fira ljuset. Timothy Jacob Jensen har skapat ett personligt motiv som reflekterar hans egen syn på ljuset och julen.

Timothy Jacob Jensen är utbildad inom industridesign och var fram till 2018 chef över det framgångsrika företaget Jacob Jensen Design Group. Han har bland annat gjort design åt Bang & Olufsen och även designat klockor som tagit en permanent plats hos New Yorks Museum of Modern Art, även känt som MoMa.

-Min far, Jacob Jensen, lärde mig rita vertikala linjer för livet, horisontell för döden och cirklar, för livets cirkel, detta har jag tagit med mig till mitt personliga monogram som nu syns på flaskan, säger Jacob Jensen.

Akvavit är speciellt utformad för att passa till den nordiska maten men passar även till skaldjur, ost och diverse charkuterivaror. Akvaviten kan också användas som en ingrediens i livsmedel till exempel i marinader, is och sorbet.

Aalborg Jule Akvavit smakar rejält av kummin, en nypa dill, fänkål och pomerans. Skall helst serveras i långskaftade glas och passar förstås utmärkt till sillen på julbordet!

 

Artnr: 87961

Pris: 299 kr

 

Text och bild- Marlene Rindå Jikita

Visited 28 times, 1 visit(s) today