Du i Fokus
Dryck

Sprudlande fakta om bubblig trio

skriv ut

Högtider, firanden eller middagsbjudningar. Perfekta tillställningar för bubbel. För många går tankarna till champagne vid dessa tillfällen men ett prisvärt alternativ som blir allt vanligare är mousserat vin från andra regioner. Men vad är egentligen skillnaderna mellan prosecco, crémant och cava? Nu guidar The Wine Company dig genom bubblornas snåriga olikheter. Och tipsar även om fem oväntade smakparningar.

Mousserande vin älskas i alla dess former av människor världen över. Den mest välkända drycken är champagne, som enligt tradition endast får produceras i distriktet Champagne i Frankrike. När det kommer till övriga varianter är det inte det lättaste att särskilja dem. Många tror att den enda skillnaden mellan dryckerna är i vilket land de framställts. Och visst är det rätt att dryckerna produceras i olika länder, men även framställningsmetoden och lagringstiden påverkar vad drycken döps till.

Prosecco
Av trion crémant, cava och prosecco är det den sistnämnda som sticker ut mest. Drycken som både kan vara söt och torr framställs i nordöstra Italien och har till skillnad från crémant och cava en framställningsmetod där den jäser i tank innan den tappas upp i flaska. Dessutom kräver den enbart en lagringstid på en månad innan den är klar att avnjutas.

Cava
Drycken anses vara Spaniens svar på champagne och tillverkas även på samma traditionella sätt. Vinmakarna tillsätter jäst och socker som skapar en andra jäsning direkt i flaskan vilket ger liv åt de pärlande bubblorna. Efter lagringskravet på nio månader har cavans karaktäristiska syrlighet vågat sig fram och en lätt underton av citrus kan upplevas i både smak och doft.

Crémant
Likt champagne tillverkas denna bubbliga dryck i Frankrike och framställs dessutom med samma tidskrävande metod. Men produktionen är inte låst till ett specifikt distrikt utan får produceras i olika distrikt. Vid framställning av crémant används den druva som anses vara bäst i det specifika distriktet. Vilket inte bara gör drycken unik utan också bidrar till att den färdiga slutprodukten kan variera i både smak och färg efter den tolv månader långa lagringstiden.

– Mousserande vin har länge stått i skuggan av champagnens mytomspunna lyx, därför är det särskilt kul att även de mindre kostsamma varianterna har fått sig ett uppsving. Vi ser ett ökat intresse och nyfikenhet kring dryckernas ursprung. Och på bara några år har många gått från att köpa bubbel till att specifikt leta efter olika sorter såsom prosecco, cava eller crémant, säger Christelle Rickert, produkt-och marknadschef på The Wine Company.

Fem härliga möten mellan bubbel och mat

1. Popcorn och prosecco
De salta popcornen och de fruktiga tonerna i ett glas prosecco smälter samman perfekt och framhäver varandras bästa sidor. En kombination som garanterat uppskattas av gästerna samtidigt som den inte kostar skjortan

2. Lax och rosé-crémant
Rosa plus rosa lika med sant. En torr rosé-crémant fungerar utmärkt med lax i olika varianter. Prova drycken till en fiskgryta, ugnsbakad laxsida med citron eller varför inte till en bit grillat?

3. Hamburgare och cava
Att para ett bubbligt glas cava med en fettrik måltid må låta märkligt, men det är snarare helt rätt. Syrligheten från drycken tar fram smakerna i fettet. Därför fungerar cava så bra till exempelvis hamburgare.

4. Sardiner och prosecco
Fritera dem färska, precis ur burken eller som snittar på nybakat surdegsbröd med lite olivolja. Mötet mellan det salta och söta gifter sig otroligt väl och är en solklar hit på sommarens middagsbjudningar.

5. Curry och crémant
Vare sig curryn är grön, röd eller gul är crémant ett klockrent dryckesval till. De torra och syrliga bubblorna tillsammans med hettan eller fylligheten i en curry piggar upp och kompletterar varandra på nya höjder.

4 mousserande viner från The Wine Company:


Fili ICE FrizzanteBianco
Veneto IGT
Ett härligt sommarbubbel! Fili Frizzante är ett lätt pärlande vin med en klargul färg. Doften är intensiv av blommiga aromer och färska gröna äpplen. Smaken är välbalanserad med en lätt fruktsötma och lång eftersmak. Detta fruktiga och spritsiga mousserande vin smakar bäst med lite is och garnityr av färska bär direkt från trädgården.
Pris: 119 kr
Artikel-nr: 639 344

Masía de la Luz Cava
Brut, Cava DOP
Cava är känd för sin livliga och eleganta karaktär. Dessa mousserande viner framställs på samma sätt som traditionell champagne. Masía de Luz är en klassisk cava, det vill säga frisk och lätt pärlande. Aromer av vit persika och mogna äpplen lyfts ytterligare av en lätt pikant ton. Syran är återhållsam och efterklangen lätt och fruktig.
Pris: 119 kr
Artikel-nr: 275 533

 

Andiamo Prosecco
Prosecco DOC
Frisk, lätt och sprudlande – hela världen älskar en mousserande prosecco. Vinets fina pärlor och de delikata aromerna av gröna äpplen och sommarblomster gör det perfekt som aperitif eller till välkomstskålen. Andiamo är ett harmoniskt och fruktigt vin som har vunnit italienarnas, såväl som många andra européers hjärta! Rekommendation: Den friska proseccon är ett utmärkt vin att skåla med på fest, servera till dessert eller dricka som det är.
Pris: 99 kr
Artikel-nr: 881 629

 

Crémant de Jessy
Brut, Crémant de Loire AC Bouvet Ladubay
Bouvet-Ladubay hör till Frankrikes bästa crémant- producenter. De Jessy Brut har tydliga fruktaromer, livlig friskhet och ihållande mousse. Det produceras enligt “Méthode traditionelle“ precis som champagne och är därmed ett äkta alternativ till denna – och dessutom perfekt till kräftskivan!
Pris: 159 kr
Artikel-nr: 306520

 

 

Text och bild – The Wine Company

 

Visited 21 times, 1 visit(s) today