Du i Fokus
Dryck

Sabrera nyårsbuteljen på rätt sätt

skriv ut
Att öppna champagne med en sabel gör dig definitivt till stjärnan på nyårsfesten. Ta del av dessa fyra enkla tips och lär dig sabrera som ett proffs. Vill du lära dig ännu bättre, gå en kurs på The Winery Hotel. 

Att sabrera betyder traditionellt sett att man öppnar en champagneflaska med en sabel. Faktum är att verbet sabrera faktiskt kommer från det franska ordet sabre som betyder just sabel.

Den övre delen av flaskans hals slås alltså av med hjälp av en sabel eller något annat föremål. Nuförtiden sabreras det med alltifrån vinglas och köksknivar till skor och mobiltelefoner.

– Det kan vara både farligt och svårt men alla kan lära sig att sabrera, tricket är att träffa rätt punkt på flaskans hals, säger Camilla Forslund, sommelier på The Winery Hotel, som tillsammans med en kollega håller en sabreringskurs med efterföljande champagneprovning den 29 december.

–Vi får otroligt mycket frågor kring sabrering inför nyår. Många tycker att det är spännande och läskigt på samma gång. Därför bestämde vi oss för att döda alla myter och lära ut alla våra trick under en kväll.

Camilla Forslund berättar att ett vanligt nybörjarfel är att ta i från tårna när man sabrerar.

– För att lyckas är det tekniken som är avgörande, att träffa rätt, inte att träffa hårt, säger Camilla.

Självklart går det att sabrera alla glasflaskor som innehåller kolsyrade drycker och är förslutna med kork. Så, att öva på annat än champagne kan vara att föredra om man vill undvika att spilla dyra droppar.

Så här gör du – fyra enkla steg

1. Ta av folien runt flaskans hals

Det är viktigt att sabreringsföremålet kan glida friktionsfritt över flaskhalsen.

2. Ta av metallkorgen

Tänk på att hålla en tumme på korken när du tar av metallkorgen så att trycket i flaskan inte gör så att den okontrollerat flyger iväg.

3. Håll flaskan stadigt och placera sabreringsföremålet

Håll flaskan stadigt underifrån och placera sabreringsföremålet mot flaskans mitt och se till att det ligger rakt mot flaskan. Du ska träffa kanten vid flaskans topp.

4. Rörelsen ska vara bestämd men inte hård

Dra sabreringsföremålet bestämt längs flaskhalsen utan att ta i. Tänk förbi flaskans hals och dra igenom hela rörelsen utan att stanna förrän föremålet kommit över på andra sidan.

Gå en sabreringskurs lagom till nyår

Vill du lära dig mer om champagne och sabrering? Gå en kurs i tekniken bakom en lyckad sabrering efterföljt av en provning av bubbel med fokus på champagne.

 

 

Text och bild – Winery Hotel

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today