Du i Fokus
Dryck

Rosésäsongen är här!

skriv ut

Ett av vårens säkraste vårtecken än det första glaset rosé. Inför rosésäsongen tipsar The Wine Company om årets nyheter och delar rosévinets historia tillsammans med förslag på smakparningar till vinet.

Det var några år där rosa inte var ett självklart val men numera byter många svenskar ut det traditionella glaset vitt eller rött mot rosé. För många är drycken starkt förknippat med sommar och värme. Inte helt otippat med tanke på vad vinet passar bäst till.

– Rosévinets charm ligger i att den ska vara okomplicerad, rättfram och läskande. Många pratar om att rosévin är en smakfull kompromiss av det vita och röda vinets bästa sidor. Roséviner har många olika smaker och aromer, det går att hitta både blommiga och kryddiga toner. Ibland till och med ek, även om det inte är allt för vanligt. Drycken är alltså oerhört mångsidig och passar därför till de flesta måltider, prova ett glas till mexikanskt, skaldjur eller grillat, säger Christelle Rickert, marknadschef på The Wine Company.

Rosévinets historia
Det finns många olika teorier om Rosévinets intåg. Flera historiker menar att det första vinet som tillverkades var ljusrött och som påminner om dagens rosé. Rosévin har en ganska kort historia i Sverige. Det var nämligen först under den senare halvan av 1900-talet som vinet började marknadsföras till allmänheten. Detta skedde inledningsvis genom att prominenta vinhandlare i Sverige spred ordet om det rosa vinet i sina nätverk vilket snabbt spred kunskap om rosévinets kultur i hela landet. En vanlig missuppfattning är att rosévin produceras genom att blanda rött och vitt vin, men detta är inte helt sant. Rosé tillverkas genom en mängd olika röda druvor. Det är dock på detta sätt som roséchampagne produceras.

Tre vårrätter som passar perfekt med rosé

1. Fransk färskpotatissallad
Den lena senaps-och vinägersåsen, kaprisen och den svenska färskpotatisen tillsammans med ett glas väl kylt rosé kan muntra upp de flesta gästerna.

2. Ugnsbakad laxsida med chimichurri
Den feta laxen och den syrligt kryddstarka chimichurrin tillsammans med rosé är både vackert att duka upp och ett givet succénummer att dra fram på vårens middagar.

3. Crème ninon-soppa och rosé bubbel
Ärtsoppa i all ära men Crème ninon känns både lyxigare och roligare att presentera för sina gäster. Särskilt tillsammans med ett glas bubblande rosé. Toppa soppan med en skvätt av bubblet vid servering för extra fräschör.

Fem rosa tips:

Diamarine 2018
Coteaux Varois en Provence AOP
Provence, med sina lavendelfält och Sydeuropas mjuka ljus, är de ursprungliga hemtrakterna för det finaste av alla sommarvin: rosé. Diamarine är en behagligt lätt, ung representant med dofttoner av melon, röda bär och persika samt en aning vita blommor. Upplevelsen i gommen är lika frisk som behaglig. Avslutningen är ljus, klar och elegant.
Pris: 129 kr
Artikel-nr.: 326879

Conte Amato Frizzante Rosato
Veneto IGT
Denna rosé frizzante har en livlig doft av mogna sommarfrukter som hallon och sura körsbär. Vinet har små, fina bubblor, är lätt och utlovar en harmonisk, okomplicerad dryckesupplevelse. Det förgyller vilken sommarkväll som helst. Passar som en aperitif på terrassen eller till kalla förrätter.
Pris: 99 kr
Artikel-nr.: 280288

La Coquette Rosé 2019
Vin de France
Det spegelblankt klara och fruktiga rosévinet doftar av jordgubbar, hallon och macchia. I gommen framträder en fantastisk lätthet, friskhet och en fruktig avslutning. En fransk klassiker som för tankarna till Provence, till lavendelblommor, en klarblå himmel och helgshopping i saluhallen i Narbonne.
Pris: 89 kr
Artikel-nr.: 661910

Sessantina Primitivo Rosato 2019
Salento IGP Cantine San Marzano
Det här är en lätt primitivo med en ljus laxrosa färg och en blommig, frisk karaktär. Solmogna druvor från Salento pressas kort efter skörd och tillför rosévinet dess utsökta aromer. Det doftar intensivt av jordgubbar och aprikos. I gommen upplevs vinet torrt och spritsigt med örtiga toner och en fin, livlig syra i botten. Passar lika bra på egen hand som till mat. Gärna till grillad fisk och medelhavsgrönsaker eller till ett gott bröd med ett urval av get- och färskostar.
Pris: 99 kr
Artikel.nr.: 566333

Los Vascos Rosé 2019
Valle de Colchagua Domaines Barons de Rothschild (Lafite)
Rosévinet Los Vascos övertygar med en ung friskhet och en oemotståndlig bouquet av mogna röda vinbär. Druvorna kommer från de vinberg där druvorna till Cabernet Sauvignon Cuvée Especial skördas. Den som tycker om roséviner kommer att uppskatta det här.
Pris: 119 kr
Artikel.nr.: 361099

 

 

Text och bild – The Wine Company

Visited 3 times, 1 visit(s) today