Du i Fokus
Dryck

Rocca di Montemassi Sangiovese – vinnare i ny kostym

skriv ut
Rocca di Montemassi Sangiovese tog hem brons i röda boxvinskategorin 250+ kr/3 liter i Vinordic Wine Challenge 2020 och har även fått en ny kostym. Nu pryds boxvinet av en handritad design av vinhuset, inspirerad av arvet från Maremma. Jubileumsboxen, som även pryds av hållbarhetscertifikatet ”Sustainable Winery”, rullas ut på Systembolagets hyllor lagom till sommaren.

Det omtyckta vinet Rocca di Montemassi Sangiovese har sedan 2008 framställts av den italienska familjen Zonin, en av Italiens största familjeägda vinproducenter. Lagom till 10-tioårsjubileet 2018 har vinet förärats en helt ny, smakfull design. Det italienska arvet från Maremma, historien bakom vinet och den hållbara tillverkningen där jordbruk och hantverk står i fokus är de element som influerat den nya designen. Boxen pryds därför av en handskissad ritning av det ikoniska vinhus som tillhört familjen Zonin i generationer.

– Designen återspeglar den passion och kärlek som återfinns i framställningen av vinet, där biologisk mångfald och hållbarhet ges stort utrymme. Utsidan är lika förtjusande som insidan, säger Reija Andersson Tuomaala, varumärkesansvarig för Rocca di Montemassi.

Nyligen tilldelades vinet  brons i Vinordic Wine Challenge 2020 samt det prestigefyllda miljöcertifikatet ”Sustainable Winery” av Equalitas för sin hållbara vintillverkning, vilket nu också pryder boxens framsida. Utmärkelsen ges endast till dedikerade vinmakare och för att tilldelas certifikatet ställs höga krav på faktorer som ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.

Även Rocca di Montemassi Governo får en uppdaterad design i samma linje med ”Sustainable Winery”-certifikatet. Governo är namnet på både vinet och dess tillverkningsmetod, som innebär att delar av sangiovesedruvorna separeras vid skörd för att sedan lufttorkas. De torkade druvorna, rika på socker och smak, tillsätts sedan det färdiga vinet och en andra jäsning äger rum.

Tekniken härstammar från 1400-talet i Toscana och bidrog till ökad koncentration och smak, men hjälpte även till att stabilisera vinet. Sangiovese lämpar sig väl att lufttorka eftersom den behåller sin knivskarpa syra medan fruktigheten ökar i intensitet.

Rocca di Montemassi Sangiovese har en fruktig doft med inslag av fat, körsbär, mjölkchoklad, jordgubbar och lakrits. Ett generöst och smakrikt vin med inslag av mogna bigarråer, mörka bär, choklad, plommon och vanilj. Vinet är medelfylligt och välbalanserat med väl integrerad ek och en generös fruktsötma. Eftersmaken är lång och generös

Ett fylligt och smakrikt vin som kombineras utmärkt till olika pastarätter, grillad fläskfilé eller lammracks med örter och grillad citron. Vinet är en mästerlig följeslagare till ostbrickan där kombinationen med Pecorino sticker ut som ypperlig.

Flaskorna med ny design finns på Systembolagets hyllor från och med juni.

Rocca di Montemassi Sangiovese

Artnr: 4586
Pris: 249 kr

Rocca di Montemassi Governo

Artnr: 76046
Pris: 89 kr

 

Text och bild – Pressmaterial

Visited 23 times, 1 visit(s) today