Du i Fokus
Böcker

Bästsäljande Natasha Lester äntligen i svensk översättning

skriv ut
Natasha Lester är den omåttligt populära australiensiske författaren som tvivlar på sig själv och ligger sömnlös nätterna efter publicering, och som drömmer om att få se någon av sina böcker på filmduken. Nu är det äntligen dags att introducera henne i Sverige, först ut är den prisbelönta romanen Den franska fotografen.

Natasha Lester är en av Australiens mest populära och bästsäljande författare. Med sina historiska kärleksromaner har hon fått en stor och hängiven skara fans över hela världen. Nu är första boken översatt till svenska, Den franska fotografen, baserad på den makalösa fotografen Lee Millers liv. Vogue-modellen som sadlade om från supermodell till att bli krigsfotograf under Andra världskriget. En storslagen kärleksroman om en kvinnlig pionjär.

Den franska fotografen är en roman om familjehemligheter, kärlek och mod. När Jessica Mays modellkarriär får ett plötsligt slut lyckas hon övertala tidningen Vogue att skicka henne till Paris som fotograferande krigskorrespondent. Hon är beredd att offra allt för att skildra krigets brutala verklighet, men soldaterna och de manliga kollegorna gör allt för att motarbeta henne.

Mötet med kapten Dan Hallworth och en liten föräldralös flicka förändrar allt. Omgivna av krigets fasor utvecklar de en djup vänskap som ger Jess styrkan att fortsätta skildra krigets verklighet.

Sextio år senare får australiska D’Arcy Hallworth drömuppdraget att resa till ett slott i Frankrike för att kurera en samling foton tagna av en berömd men bortglömd fotograf. Där tar hennes liv en helt ny vändning när hon får reda på hemligheter om sin mor som kommer att ändra allt hon trott sig veta om sin familj. Veckorna på slottet kommer att förändra hennes liv för all framtid …

Den franska fotografen fängslar från första till sista sidan. Den är varmt och innerligt skriven, platserna och karaktärerna så väl beskrivna att man ser dem framför sig. Natasha skildrar kriget och livet som krigskorrespondent på ett sånt sätt att man nästan kan tro att hon skriver om sina egna erfarenheter. Det är kallt, rått och fruktansvärt – samtidigt vackert och lidelsefullt.

 Det är inte alls konstigt att Natasha Lester tilldelades Goldsboro Books Historical Romantic Novel på RNA Awards 2020. Ska vi gissa så kommer både författaren och boken att ta emot fler priser framöver. Detta är verkligen läsvärt och på samma gång en lektion i vår egen historia.

 

 

 Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Bazar Förlag

Visited 7 times, 1 visit(s) today