Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Nemiroff Vodka – från krigets Ukraina

skriv ut

Kriget i Ukraina har ställt till stora problem för landets olika verksamheter. Efter en stor omställning och västvärlden intresse för Ukrainas vodka nummer ett, har äntligen ett par pallar av Nemiroff de Luxe Vodka anlänt till Sverige.

Omställningen har varit smärtsam. Första månaden låg verksamheten nere av omsorg för de anställda. Man visste ju inte hur situationen skulle utvecklas.

– Vi var i chock den första tiden, förklarar Yuriy Sorochynskiy, VD för Nemiroff. Men undan för undan fick vi igång distributionen och löste logistikproblem kring råvaror så att produktionen kunde återupptas. Självfallet går personalens säkerhet och välmående före allt annat.

Nemiroff deltar indirekt i krigsinsatsen på hemmaplan. Man supportar sjukhus med upphandling av materiel via sina internationella kanaler. Pengar som förut satsades på marknadsföring, samt en del av vinsten från vodkaförsäljningen, satsas på välgörenhet och sociala projekt för att hjälpa drabbade.

Nemyriv ligger mitt i Ukraina dit kriget ännu inte nått. Numera görs vodkan företrädesvis av kvinnor. Majoriteten män har dragit ut i kriget för att försvara landet.

Världens spannmålsbod

Råvaran är såklart ukrainskt vete. Ukraina är ju känt som Europas och världens spannmålsbod. Naturligt källvatten hämtas upp från berggrunden. Spriten kokas i toppmoderna kolonnpannor.

För att få fram en ren produkt med mjuk smakprofil filtreras vodkan omsorgsfullt i elva steg. Spriten sipprar sakta genom bäddar av kvartssand, björkkol och mineraler. I sista steget joniseras spriten av silver- och platina-partiklar.

Innan buteljering rundas spritskärpan av med honung från bikupor i trakten. Dessutom ”smaksätts” de luxe-varianten med ett aromdestillat på lindblommor kokat i en mindre ’alembic pot still’.

Nemiroff de Luxe gör succé

Det är premiumprodukten Nemiroff de Luxe som gör succé utomlands. Vodkan har en följsam avrundad smak med lite kryddvärme och honungssötma samt en fläkt av lindblommor.

– Vi hoppas att svenskarna som är ett vodkaälskande folk ska ta till sig ukrainsk vodka. Nemiroff står för både tradition och absolut högsta kvalitet, avslutar Yuriy Sorochynskiy.

Nemiroff de Luxe Vodka finns i Systembolagets beställningssortiment

Artnr: 54601

Pris: 279 kr

Text och bild – Pressmaterial

Visited 20 times, 1 visit(s) today