Du i Fokus
Dryck

Matcha den perfekta GT:n – idag är det GT-Dagen!

skriv ut
Intresset för gin har ökat lavinartat i Sverige under de senaste åren. Allt fler svenskar väljer att skåla med gin i glaset och vi ser ett ökat engagemang för hantverket av välkomponerade drinkar i svenska hem. Självklart finns det en GT-Dag, den är idag! 

Under de senaste åren har intresset för gin ökat explosionsartat i Sverige och trenden tycks vara här för att stanna. Enligt Systembolagets statistik har försäljningen av gin ökat med 35 procent på tre år. I takt med det ökade intresset för gin, har även fascinationen för drinkar vuxit sig populärt i svenskarnas hem.

Gin används som bas i många olika drinkar – men är kanske mest känd som huvudingrediens i den klassiska Gin & Tonicen. En GT kanske låter lätt, men låt dig inte luras. En mängd olika gin-, tonic- och garneringskombinationer gör GT:n långt ifrån en enkel drink att komponera rätt.

Idag, på självaste GT-Dagen, ska Björn Kjellberg, prisbelönt bartender, gå igenom steg för steg om de viktiga detaljerna för vad man ska tänka på när man sätter ihop sin GT hemma.

Centralisera drinken kring din gin – En rad olika kryddningar och smaksättningar gör gin till en mångsidig dryck som bjuder in till stor variation av tonics och garneringar. Det man ska utgå ifrån är att konstruera sin GT utifrån ginens smakprofil och stil. Olika stilar av gin kan till exempel vara sötare, friskare, torrare, fruktigare eller blommigare. Ett enkelt och bra tips för att identifiera stilen på just ditt val av gin är att först läsa på om den på flaskans baksida, på Systembolagets smaknoteringar eller på varumärkets egen hemsida. Ett annat, och kanske ett roligare tips, är att helt enkelt provsmaka ginen och fundera över i vilken rikting profilen drar åt. När man identifierat stil och smak på sin gin bör man i nästa steg matcha den med samma drivande smak eller stil när man väljer tonic och garnering.

Tonicen går i linje med ginens karaktär Har man exempelvis en citrusdriven gin bör man alltså para ihop denna med en citrusdriven tonic. Idealiskt ska den vara av förstklassig kvalitet eftersom tonicen utgör två- till tre fjärdedelar av din GT. En av de främsta orsakerna till att vissa inte tycker om GT har att göra med dålig kvalitet av tonic eller en opassande kombination med vald gin.

Garnera för att förstärka eller komplettera – När man bygger vidare med garnering kan man antingen lyfta citrusen ytterligare och garnera med en citrusskiva, alternativt komplettera smakpaletten med exempelvis ett par färska hallon.

 

Här är några av Björn Kjellbergs favoritrecept på tre gin som exempel för hur man ska tänka när man kommer igång med hantverket på hemmaplan.

Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin

Doft – Kryddig och fräsch.

Smak – Kryddig, komplex smak med inslag av enbär, kanel, koriander, citrusskal, sandelträ och peppar.

Tonic: En kryddigare tonic

Garnering: Rosa grapefrukt och rosépeppar

 

Beefeater London Dry Gin

Doft – Enbär och söt citrus

Smak – Torr smak med tydliga toner av enbär och citrus

Tonic: En rättfram klassisk tonic

Garnering: Apelsin- och citronskiva

 

Malfy Gin Con Limone

Doft – Nyanserad doft av aromatisk citrus med mild enbärston

Smak – Delikat, fräsch med inslag av citron med en balanserad eftersmak

Tonic: En citrusdriven tonic

Garnering: Citronspiral (zest)

 

 

Text och Bild – Pressmaterial

Visited 16 times, 1 visit(s) today