Galliano Hot Shot Day – Den Officiella Hot Shot Dagen
Sedan 2021 firas en alldeles särskild dag för att hedra Galliano Hot Shots. I år infaller Hot Shot Day den 29:e november och firas på över 100 barer i världen.
En Hot Shot skapades för första gången av Bosse Bergström på 80-talet då han bytte ut Anisette med den italienska vaniljlikören Galliano under en kaffedrinkstävling. Bosse skiktade försiktigt sin shot med Galliano, nybryggt kaffe samt grädde och resten är, som man brukar säga, historia. Galliano Hot Shot blev så populär, att många än idag påstår att Galliano var tvungna att öppna ett nytt destilleri mitt i svenska urskogen bara för att klara av att tillgodose svenska folkets törst efter hot shots.
-Att den idag finns med som en klassisk drink känns som en underbar bekräftelse, säger upphovsmannen Bosse Bergström.
“Koka kaffe, vispa grädde, hot shot, hot shot, hot shot!”
Recept på Hot Shot:
20 ml Galliano Vanilla
20 ml Kaffe
20 ml grädde
Gör så här:
Börja med att hälla Galliano i botten i ett shotsglas som rymmer minst 6 cl.
Ta nu glaset och vinkla det 45 grader.
Häll på varmt kaffe väldigt försiktigt så vätskorna inte blandar sig.
Ta en kaffesked och lägg på ytan av kaffet och häll sakta på grädden.
Galliano Vanilla finns att köpa på systembolaget:
Pris: 219 SEK
Artnr: 647
Text, bild och recept – Pressmaterial