Du i Fokus
Dryck

En djupdykning i whisky

skriv ut
Hur whisky smakar och ser ut vet de flesta. Men vad är skillnaden mellan whisky, whiskey och bourbon? Och vilket är det bästa whiskyglaset? Lär dig grunderna i Sundqvist snabbguide!

Det finns många olika stilar och stavningar på whisky – men i grunden är drycken i princip densamma. Det är en spritdryck som är gjord på spannmål. Vanligast är att endast använda korn vid framställningen och då kallas drycken för maltwhisky. Används andra typer av spannmål – till exempel majs, malt, korn eller vete – kallas den istället för grainwhisky.

WHISKEY ELLER WHISKY?

Kärt barn har många namn. Som nybörjare i whiskyvärlden kan det vara svårt att veta vad som skiljer en whisky från en whiskey och en bourbon. Lite förenklat går det att säga att stavningen ”whisky” används i Skottland, Kanada och Japan medan stavningen ”whiskey” används i USA och övriga delar av världen. Det som skiljer en bourbon från en amerikansk whiskey är att den är gjord på merparten majs, minst 51 procent.

ICE, ICE, MAYBE

Is i glaset eller inte? Det här är ett ämne som väcker starka känslor. Om du frågar en whiskyentusiast så är svaret nästan alltid nej. Dels för att kylan dämpar aromerna i whiskyn, dels för att whiskyn kan ta smak av vattnet. Däremot är det många som hävdar att whiskyn smakar bättre om du tillsätter några få droppar vatten. På så vis sänks alkoholhalten i drycken, vilket i sin tur gör att det blir lättare att känna andra smaker och dofter. Självklart är detta en fråga om tycke och smak. Det bästa är prova dig fram till den variant som du gillar mest.

SKÅLA I RÄTT GLAS

Vilket är då det bästa glaset till whisky? Det finns en mängd olika modeller att välja bland. Ett vanligt glas i whiskysammanhang är Old Fashioned-glaset. Glaset är uppkallat efter drinken Old Fashioned och är lågt och rakt i modellen. Ibland kallas det även för tumbler eller rocksglas. Känslan i att dricka en whisky eller whiskydrink i den här typen av glas är svårslagen. Men om det är smaken snarare än känslan du vill åt är ett tulpanformat glas att föredra. Glasmodellen används ofta på provningar, eftersom formen hjälper till att koncentrera aromerna i whiskyn.

Då borde väl allt vara glasklart!

 

Text och bild – Sundqvist

 

Visited 2 times, 1 visit(s) today