Du i Fokus
Dryck

CHILL OUT Rosso & CHILL OUT Organic Riesling – viner som passar året om

skriv ut
CHILL OUT lanserades 2002 och har blivit ett av Sveriges mest sålda vinvarumärken med viner från utvalda vingårdar runt om i världen. CHILL OUT Rosso och CHILL OUT Organic Riesling är senaste nyheterna, som bägge finns på praktiska treliters Bag in Box.

CHILL OUT Rosso framställs på Sicilien – Medelhavets största ö, vilken är som ett litet land i sig med egna traditioner, lokala maträtter och vin. Det torra och varma klimatet med mycket solsken och måttligt med regn ger goda förutsättningar för vinproduktion. Och skapa goda viner kan sicilianarna – befolkningen framställde vin redan år 4000 f.Kr.

I området mellan vulkanen Etnas sluttningar och den historiska staden Corleone hittar vi de stolta bönderna som odlar druvorna till det här härliga rödvinet. Det är gjort på Nero d’Avola, Cabernet Sauvignon samt Merlot, där över hälften i vinet är av den förstnämnda. Nero d’Avola betyder ”den mörka från Avola”, och det är den mest odlade druvan på Sicilien och den enda vars fruktkött är mörkt. De senaste decennierna har man upptäckt Nero d’Avolas potential och i dag används druvan i kvalitetsviner som tål lång lagring.

Smaken är mjuk och medelfyllig med toner av röda frukter, choklad och kryddor. Doften har inslag av plommon, körsbär, choklad och fat. Vinet passar därför fint till grillade revbensspjäll, en helstekt rostbiff eller lamm. Det är även 100 procent veganvänligt, så varför inte gå ”all in” sicilianskt och veganskt med arancini (friterade risbollar) fyllda med svamp eller soltorkade tomater och basilika?

CHILL OUT Rosso 2018 finns i Systembolagets beställningssortiment.

CHILL OUT Rosso
Artikelnr: 78827
Pris: 219 kr

CHILL OUT Organic Riesling är det enda ekocertifierade rieslingvinet i Systembolagets sortiment som finns på treliters Bag in Box. Druvorna är från Rheinhessen och vinet är tappat i Mosel, välkänt för sitt stora kunnande om just rieslingviner. Rheinhessen är den största av Tysklands 13 vinregioner och en tillbakablick i historien visar att romarna var de första vinodlarna i området, som också kallas för ”regionen med de tusen kullarna”. Det är här, i det böljande landskapet, som rieslingdruvorna trivs och dominerar.

Riesling är en populär grön druva med hög fruktsyra som trivs i svala klimat. Den är en av sommelierernas stora favoriter då den med sin friska fruktighet är en utmärkt matchning till många olika sorters mat. Det asiatiska köket, fisk och skaldjur, ljust kött, chèvre och gröna grönsaker är några förslag på smaker och maträtter där rieslingvinet kommer till sin fulla rätt.

CHILL OUT Organic Riesling är från 2019, vilket var ett lyckosamt vinår i Rheinhessen med genomgående skördar av god kvalitet. Årgången har med fördel gett något lättare viner än året innan, och är omtalad för sin härliga friskhet.

– CHILL OUT Organic Riesling är ekocertifierad och är Systembolagets enda ekologiska riesling som säljs på stor treliters Bag in Box. Både vinet och själva förpackningen ger därmed mindre avtryck på miljön, säger Alexandre Schuster, Senior Brand Manager på Altia.

Vinerna i CHILL OUT:s sortiment är dessutom helt veganvänliga. Det används alltså inga animaliska produkter vid tillverkningen, vilket annars är vanligt i klarningsprocessen i vinframställningens slutskede.

CHILL OUT Organic Riesling är ett elegant och ekocertifierat torrt vitt vin med en frisk och fruktig doft. Smaken har trevliga inslag av päron och lime. Den passar utmärkt som en aperitif eller till någon av de ovan nämnda maträtterna. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment.

CHILL OUT Organic Riesling
Artikelnr: 78998
Pris: 249 kr

 

 

 

Visited 4 times, 1 visit(s) today