Du i Fokus
Dryck

Bollinger La Grande Année – årgång 2014

skriv ut
Bollinger La Grande Année 2014 är präglad av intensitet tillsammans med mineral och saltiga toner från havet. En perfekt gourmetchampagne som passar havets alla rätter. Som vanligt är lagringspotentialen för La Grande Année mycket hög och klarar flera år i källaren. 

La Grande Année är själva inkarnationen av en exceptionell, tidlös champagne. Hantverksmässigt är savoir-faire själva hjärtat av produktionen. En av de hantverksmässiga tekniker som Champagne Bollinger använder är att vinifiering sker på ekfat som är runt 20 år gamla. Genom detta utvecklas komplexa aromer i vinet, där mikrosyresättning ger en utomordentlig potential till framtida lagring. Huset har 4 000 fat i sin ägo och alla dessa underhålls i Champagne Bollinger Cooperage, där Bollinger är det enda champagnehuset som har en fast anställd tunnbindare.

För alla Bollinger årgångar, inklusive La Grande Année, utförs riddling och disgorgement helt för hand, en process som sker efter att vinet har lagrats länge på sin jästfällning, i flaskor förseglade med naturkork. Dessa ytterst noggranna, hantverksmässiga tekniker bidrar till att La Grande Année verkligen är ett vin och ett resultat av ett gediget hantverk.

”Varje flaska La Grande Année är resultatet av det passionerade, detaljerade och rigorösa arbetet av alla som har jobbat på Bollinger. Deras hantverksmetoder har gått i arv från generation till generation.” Charles-Armand de Belenet, VD för Champagne Bollinger

La Grande Année 2014, intensitet & mineralitet
La Grande Année 2014 är ett intensivt, mångfacetterat vin där en mängd olika aromer avslöjas gradvis i glaset. Detta bidrar till vinets mångsidighet, med subtila toner som kan förenas med ett brett utbud av rätter från olika ursprung.

Vinets gyllene nyanser återspeglar dess mognad och Bollingers hantverksmässiga produktionsteknik. Doften är exakt och fruktig, med en lätt glimt av havsluft. Dofter av körsbär och citron blandas med kvitten och bergamott. Toner av hasselnöt och mandel, persika och Mirabell-plommon kompletterar vinets aromer. Smaken är silkeslen och intensiv karaktär som balanseras med en delikat syra. Den lena texturen tillsammans med toner salt, hav och mineral ger vinet en exceptionell längd på paletten, sedan följer toner av trädgårdsfrukter och citrus. La Grande Année 2014 är ett vin som gradvis vecklas ut för att avslöja sin fulla potential och intensitet.

Bollinger La Grande Année 2014 präglas av intensitet och mineralitet. Årgång 2014 består av 61 % Pinot Noir och 39 % Chardonnay. Druvora kommer från 19 cru-gårdar, främst från Aÿ och Verzenay för Pinot Noir samt Chouilly och Oiry för Charodnnay. 79 % av gårdarna är Grand Crus och 21 % Premier Crus. Dosagen är blygsam och ligger på 8 g per liter.

Bollinger La Grande Année 2014  

Artnr: 7579

Pris: 1 599 kr

 

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today