Du i Fokus
Mat & Dryck

Fluffigt är Årets Smak 2022

skriv ut
Vinnaren av Årets Smak är fluffigt. Det visar den senaste omvärldsbevakningen från Arla Pro som gjorts tillsammans med den professionella matbranschen. Syftet är att inspirera utifrån globala smaktrender men också kring råvaror och tekniker.

För fjärde året i rad utser Arla Pro Årets Smak. I en unik omvärldsbevakning har man analyserat 40 000 Instagram-inlägg från några av världens främsta restauranger, kockar och konditorer. Sammanlagt utforskades 500 000 ord och 200 000 hashtags. För att ta reda på om trenderna gäller i Sverige, genomfördes  en webbenkät där över 300 svenska matproffs fick ge sin input.

Årets Smak är fluffigt. Men vad är fluffigt? Smakforskaren Johan Swahn beskriver begreppet så här: “Fluffigt är en komplex sensorisk upplevelse som ger unika dimensioner i en maträtt. Fluffigt fungerar som kontrast till det krispiga och knapriga på tallriken. Många förknippar fluffigt med desserter, men äggrätter, såser, skum, puréer, svampar och bakverk kan också vara fluffiga. Fluffiga komponenter kan bidra till att skapa den rätta balansen mellan olika texturer och smaker. Fluffigt är även viktigt visuellt då det skapar förväntan på det som ska ätas.”

Ludwig Tjörnemo och Sara Aasum Hultberg, från Arla Pros Smakråd, har tagit fram rätter som illustrerar hur fluffigt kan tolkas och gestaltas fluffigt. “Fluffigt kan tillföra lätthet, fräschör och elegans till en rätt”, säger Ludwig Tjörnemo.

“När jag skapar en dessert jobbar jag med flera olika texturer så att det händer något i munnen. Har man något krispigt, vill man ha något fluffigt till”, säger Sara Aasum Hultberg.

Genom Årets Smak vill Arla Pro inspirera och förhoppningsvis bidra till experimentlustan hos landets kockar, konditorer och andra matkreatörer.

 

 

Text och bild – Arla

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today