Du i Fokus
DryckMat & Dryck

AUSSIE – en gammal goding i nytt klimatsmart fodral

skriv ut

Vin på tetra, funkar det? Ja visst, riktigt bra faktiskt. Dessutom både klimatsmart och praktiskt. Redan i mitten av 1800-talet vann Australienska viner prestigepriser runt om i världen. Den gamla godingen Aussie har funnits på den svenska marknaden sedan 2006. Nu kommer den på 1-liters tetra, perfekt till sommarens picknickar.

AUSSIE Great White Chardonnay är ett medelfyllig vitt vin med smak av tropiska frukter samt viss smörighet. Doften är fruktig och intensiv med inslag av melon, citrus och passionsfrukt. Det passar utmärkt att dricka som det är eller till lättare fiskrätter och sallader – och funkar utmärkt till en endivesallad eller en tunabowl. Det funkar faktiskt till det mesta. Lättdrucket, men med ganska kort eftersmak.

Det finns en allmän uppfattning om att viner på tetra inte håller hög kvalitet, men inget kunde vara mer felaktigt. Nu sneglar många medvetna vinproducenter just på tetran som det perfekta alternativet för en hållbar produktion. Det blir en viss skillnad på smaken, men detta märks nästan bara om man smakar på samma vin ur olika förpackningar samtidigt. Även om där finns en marginell skillnad, är smaken inte sämre i tetran.

Aussie finns i tre varianter – det vita AUSSIE Great White Chardonnay, rosévinet AUSSIE Flamingo Blush Rosé och rödvinet AUSSIE Kangarouge – samtliga är bra viner till rimliga priser.

 

AUSSIE Great White Chardonnay

Artikelnr: 6449

Pris: 72 kr

 

AUSSIE Flamingo Blush Rosé är ett friskt rosévin med fruktig smak med inslag av jordgubbar, persika och körsbär. Vinet har en fruktig doft med inslag av persika och mogna jordgubbar. Det passar utmärkt att dricka som det är eller till sallader och rätter med kyckling – och funkar utmärkt till exempelvis en fräsch kycklingwrap. Vinet serveras med fördel välkylt.

AUSSIE Flamingo Blush Rosé

Artikelnr: 6452

Pris: 69 kr

 

AUSSIE Kangarouge Shiraz är ett medelfylligt, eldigt och generöst rött vin med välbalanserad blåbärskaraktär och lång eftersmak med inslag av svartpeppar, mynta, lakrits och eukalyptus. Doften är fruktig med inslag av blåbär, vanilj och eukalyptus. Det passar utmärkt att dricka som det är eller till rätter av fläsk- eller lammkött. Vinet bör serveras lite svalare för att fullt få fram sin bäriga och fräscha karaktär.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

Artikelnr: 6451

Pris: 72 kr

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today