Du i Fokus
Mat & Dryck

Blommor i maten!

skriv ut

Eftersom det sägs att vi både äter med öga och gom är ätbara blommor något som kan förhöja matupplevelsen rejält. Varför inte garnera salladen med klöverblommor eller torka lavendel och använda som smaksättare?

Att använda blommor i matlagning har blivit allt mer populärt. Det finns många sorter som går att äta – men smaka inte om du är det minsta osäker. En del vilda blommor är giftiga och blommor från blomsterhandeln är ofta besprutade. Det bästa är att plocka blommorna själv och välja sorter som du känner till.

Den mest använda av våra ätliga blommor är fläderblomman. Den är perfekt som smaksättare allt ifrån i saft, glass och dessert till gravad lax. Ett annat gott tips är att doppa blomklasen i pannkakssmet, fritera och sedan doppa i socker. Lavendel är en annan favorit. Knopparna används bland annat till att smaksätta socker och kakor. Det är också vanligt att torka lavendel, eftersom doften lindrar stress och oro. Lägg torkad lavendel i en liten tygpåse och ha den under kudden när du sover, eller lägg den i garderoben för att fräscha upp kläder och lakan.

Många ätbara blommor har även läkande egenskaper. Till exempel lindrar kaprifol och isoper luftvägsbesvär samt lugnar mage och tarm. Kungsljus lindrar i sin tur huvudvärk och annan smärta. Vanlig rödklöver är en utmärkt blodrenare och har du förkylningsbesvär kan röllikan hjälpa.

Plocka dina blommor tidigt på morgonen, precis när daggen har torkat upp. Då är aromerna som mest framträdande. Se bara till att hålla dig långt ifrån vägen, eftersom blommor som växer intill vägkanten kan vara förorenade av avgaser och bekämpningsmedel.

TRISS I TRÄDGÅRDEN

Vad många inte vet är att flera av våra vanligaste trädgårdsblommor går att äta. Här nedan är tre goda exempel. Nästa gång du plockar en bukett, använd några av blommorna till att dekorera maten!

...RINGBLOMMA

Ringblommor är både lättodlade och har en lång säsong. Kronbladen används i sallad, örtte, bakning eller som krydda på samma sätt som saffran.

 

...PENSÉ

Penséer och violer är vackra att frysa in i kuber och lägga i bålen. Att blanda blommor i olika färger och ha i salladen går också utmärkt.

 

 

...ROS

Både trädgårdsrosor och nyponrosor går bra att äta. Bladen har en blommig ton som fungerar jättebra att använda till att smaksätta smör.

 

Smaklig vacker måltid!

 

 

Text och bild – Sundqvist

 

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today