Du i Fokus
BakningMat & Dryck

“Stekta Ägg” med maräng och lemoncurd

skriv ut
4 portioner

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 175 gr strösocker

Lemoncurd 

  • 2 ägg
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 citroner, både saft och zest
  • 1 msk majsstärkelse
  • 50 gr smör

Till servering

  • 1 dl vispad grädde
Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader (värmluft 80 grader)

Börja med marängen, gärna dagen innan rätten ska serveras.

Vispa äggvitorna en stund och ha i sockret i omgångar under fortsatt vispning. Vispa tills du kan vända bunken upp och ner.

Täck ett par plåtar med bakplåtspapper. Spritsa ut marängen i cirklar, med en liten kant, ca 6-7 cm stora är lagom. Marängen räcker till ca 20-25 stycken, spritsa så många du behöver och gör vanliga maränger eller tårtbottnar av resten.

Grädda i ugn ca 1 timme, sedan stängs ugnen av men låt marängerna stå kvar i värmen ytterligare en timme. Låt svalna innan montering.

Gör curden. 

Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet (zesten), ner i en kastrull. Pressa citronerna och ha ner drygt hälften av saften i kastrullen. Rör ut majsstärkelsen i resten av saften och ställ åt sidan. Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke med en gaffel lite snabbt.

Koka upp zest och saft och låt koka någon minut. Sila uppkoket i en annan kastrull, så att zesten försvinner. Tillsätt socker, smör, äggen och majsstärkelsen du tidigare ställde åt sidan. Värm på låg värme, under omrörning tills sockret lösts upp och curden börjar tjockna men inte till äggröra. Låt svalna. Tillsätt någon droppe gul hushållsfärg för att få en starkare gul färg.

Välj ut de finaste marängerna. Ta ett par matskedar vispad grädde och lägg i marängens “hål”. Ta en rågad matsked av curden, forma den till en äggula och lägg den ovanpå grädden. Servera genast.

För er Viktväktare:

Points:

Marängen är 0 P för hela satsen om man använder sukrin. Alltså 0 P för en maräng.

Curden är 13 P för hela satsen (ca 3 dl) om man använder sukrin och bregott. 9 P om man använder Lätt & Lagom och sukrin. Vi har räknat att 1 msk är ca 1 PP

2 msk vispad grädde 40 % är 3 P

Ett ägg är alltså ca 4 PP

Personliga Points:

Marängen är 0-1 för hela satsen om man använder sukrin. Alltså 0 för en maräng.

Curden är 13-23 PP för hela satsen (ca 3 dl) om man använder sukrin och bregott. 9-19 PP om man använder Lätt & Lagom och sukrin. Vi har räknat att 1 msk är ca 1 PP

2 msk vispad grädde 40 % är 3 PP

Ett ägg är alltså ca 4 PP

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 311 times, 1 visit(s) today

Ett svar på ”“Stekta Ägg” med maräng och lemoncurd

Kommentarer är stängda.