Du i Fokus
ResorUpplevelser

Pater Noster – hotellet vid horisonten

skriv ut
Pater Noster. Namnet vi svenskar hört i mängder av väderrapporter men kanske inte vet särskilt mycket om. Pater Noster är kungen bland svenska fyrar och har stått längst ut i havsbandet på landets mest vindpinade plats sedan 1868. Sedan en varsam renovering är det numera ett prisbelönt hotell på en mycket fascinerande plats.

Pater Noster lyste upp de farofyllda vattnen utanför Marstrand mellan 1868 och 1977. När fyren togs ur drift började den förfalla, men räddades av frivilliga krafter och återinvigdes 2007. Fyren var ett högteknologiskt mästerverk som i mer än ett sekel kom att leda, rädda och skänka hopp åt sjöfolk. I dess ljus byggde fyrmästarfamiljerna sina hem och skapade ett samhälle i miniatyr på en ö som alltid betraktats som obeboelig. I mer än hundra år levde de härute, på öns och havets villkor.

Resan ut till ön Hamneskär och fyren Pater Noster är en upplevelse i sig oavsett om du blir hämtad med ribbåt, kommer i helikopter eller tar sig ut med egen båt. Fyren uppenbarar sig ur havet, likt en spira vid horisonten. Det är otillgängligt och knepigt att ta sig in i den lilla hamnen men väl framme på ön finns en rik och dramatisk historia att ta del av och vackra vyer att uppleva. Ön är liten, ungefär lika stor som två fotbollsplaner. En rundvandring lär oss om fyrfolket, husen, fyren och hur det här lilla minisamhället levde på öns premisser och tog vara på dess resurser.

Nu har en ny renovering påbörjats och redan i april välkomnas de första gästerna. Varje rum renoveras som en hyllning till både fyren, ön och de som en gång bott och arbetat där.

”Vi vill ge fler möjlighet att upptäcka detta fantastiska svenska kulturarv” säger Mirja Lilja Hagsjö, ansvarig för driften av boende, restaurang och kafé, möten och aktiviteter på ön. ”Detta blir ett ställe med hemkänsla snarare än ett hotell, inspirerat av öns och den gamla fyrmästarbostadens spännande historia.”

Bakom satsningen står entreprenören Olle Langenius, Mirja Lilja Hagsjö – driftsansvarig, Anders Rasmusson – restauratör och vinproducent, Frida Langenius och Carl Sylvan – sjötransporter och havsupplevelser, samt Erik och Elisabeth Nissen Johansen från Stylt. De tog över driften redan förra året och fick en lyckad första säsong trots pågående pandemi. Nu satsar man fullt ut för att visa öns potential.

Hotellet Pater Noster har nio rum med plats för ett tjugotal gäster. Sommartid går det även att boka sovplats i sängen som placerats på klipporna, med himlen som tak. Inredning och konst är inspirerat av platsens historia med en samtida touch, vilket höjer upplevelsen och gör detta till en av världens mest spektakulära hotellvistelser.

Här  är dagsfärsk fisk och skaldjur en självklarhet.  De avnjuts antingen i fyrmästarens matsal, i hans sjöbod – eller om väder och vind tillåter – på gårdsplanen. Ett besök på ön bjuder på salta bad både i havet och i de två uppvärmda tunnorna med saltvatten. Det är främst för naturupplevelsen man kommer till Hamneskär, utsikten över Carlstens fästning och över öns mäktiga fyr är magiskt vacker.

Pater Noster är 35 meter hög och öppen dygnet runt, här kan man uppleva hela dygnet och njuta från soluppgången till solnedgången. Fyren är gjord helt i stål och gjutjärn och bjuder på en fantastisk utsikt över ön, havet och horisonten. Man kan till och med få en spa-upplevelse från toppen av fyren, samtidigt som man njuter av utsikten kan man nämligen få en härlig massage.

Mirja Lilja Hagsjö slår gärna ett slag för att besöka ön på våren, när naturen vaknar till liv. Då är ön som vackrast och redan i hamnen möts man av en alldeles fantastiskt doft från de blommande blommorna. Redan nu bokas rummen i snabb takt, vill man komma ut under sommaren och högsäsongen får man snabba sig.

 

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Stylt.se

 

Visited 23 times, 1 visit(s) today