Du i Fokus
BakningMat & Dryck

Mjuk saffranskaka med apelsinfrosting

skriv ut
8-10 portioner

Kaka

  • 4 ägg
  • 120 gr socker
  • 120 gr vetemjöl
  • 1 kuvert saffran

Frosting

  • 200 Philadelphiaost
  • 60 gr socker
  • rivet skal från en apelsin
Gör så här:

Sätt ugnen på 170 grader.

Smöra och bröa en sockerkaksform.

Koka upp vatten i en kastrull på spisen.

Blanda saffran och mjöl. Häll ägg och socker i en värmetålig, stor skål och vispa snabbt några sekunder. Ställ skålen i kastrullen, se till att skålen inte nuddar vattnet. Vispa kraftigt tills det blir så tjockt att det blir mönster på ytan av vispen.

Ta skålen från värmen, fortsätt vispa, tills blandningen har svalnat och är tjock, ca 3-5 minuter. Vänd försiktigt ner mjöl- och saffransblandningen, tex med en slickepott, i omgångar. Försök bibehålla den fluffiga massan så mycket det går. Häll ner smeten långsamt i den förberedda formen. Grädda i ugn ca 25 minuter.

Ta ut kakan, stjälp upp den på ett galler och låt den svalna.

Medan kakan gräddas vispas Philadelphiaost och socker ihop, tillsätt apelsinskalet och bred frostingen över kakan när den svalnat.

Tips!

För saftigare kaka, smälts 20 gr smör, låt detta svalna och blanda försiktigt ner i smeten.

För er Viktväktare:

Points: 13 P för hela kakan om man använder tex sukrin istället för socker. Lägg till P för smör och ströbröd för formen och smör om ni vill ha extra i kakan. 14 P för frostingen om man använder Philadelphia Light och sötströ tex suckrin

Personliga Points: 13-23 PP för hela kakan om man använder tex sukrin istället för socker. Lägg till sp för smör och ströbröd för formen och smör om ni vill ha extra i kakan. 14 SP för frostingen om man använder Philadelphia Light och sötströ tex suckrin.

Mitt WW: Grön 20, Blå 12, Lila 12 för hela kakan om man använder tex sukrin istället för socker. Lägg till sp för smör och ströbröd för formen och smör om ni vill ha extra i kakan. 13 SP för frostingen i alla färger om man använder tex suckrin.

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 96 times, 1 visit(s) today