Du i Fokus
Mat & Dryck

Baka egna hamburgerbröd!

skriv ut
10 stycken
  • 1 förp kokta vita bönor (ca 380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
  • 2 dl ljummet vatten
  • 12 g färsk jäst
  • 2 msk rapsolja
  • ca 300 g vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • ev ägg att pensla med
Gör så här:

Häll av, skölj och låt bönorna rinna av väl. Mixa bönorna tillsammans med det ljumma vattnet med en mixerstav till en slät konsistens. Tillsätt jästen och mixa kort igen så att jästen löses upp.

Häll bönsmeten i en bunken, tillsätt olja, mjöl, socker och salt. Knåda ihop, gärna med hushållsassistent, till en jämn deg. Degen ska vara lite kladdig men ändå gå att arbeta med händerna. Tillsätt mer mjöl om den är för kladdig.

Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 3 timmar eller tills den jäst till ungefär dubbel storlek.

Ta ut degen på lätt mjölad bänk. Forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, ca 1 timme eller tills de jäst upp ordentligt.

Sätt ugnen på 225°C.

Pensla ev försiktigt med lite uppvispat ägg.

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.

För er Viktväktare:

Points: 44 P för hela satsen, om man använder 1 msk stevia lättströ + 1 msk strösocker. Vanligt socker behövs för att degen ska jäsa.

Personliga Points: 44-49 för hela satsen, om man använder 1 msk stevia lättströ + 1 msk strösocker. Vanligt socker behövs för att degen ska jäsa. Lägg till PP för ev ägg som penslas på bullarna.

Mitt WW: Grön 47, Blå 41, Lila 41 för hela satsen, om man använder 1 msk stevia lättströ + 1 msk strösocker. Vanligt socker behövs för att degen ska jäsa. Lägg till Sp för ev ägg som penslas på bullarna.

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 327 times, 1 visit(s) today