Du i Fokus
Mat & DryckUpplevelser

Artipelag bjuder på balsam för själen

skriv ut
Artipelag ute på Värmdö är något alldeles extra! Det är bland annat en internationell mötesplats för konst, god mat och aktiviteter, som ligger oerhört vackert i Stockholms skärgård bara 20 minuter från city. Men det är även en plats för avkoppling med en lång strandpromenad där allt andas lugn och harmoni. En dag här ute är som balsam för själen.

Högst upp i konstmuseet, med utsikt över Baggensfjärden, ligger Artipelag Restaurang. Här är ledorden ekologiskt och närproducerat med råvaror som baseras på aktuell säsong. Buffén är signerad Artipelags nye kökschef Gustav Otterberg som har bytt ut storstaden mot närheten till naturen.

 

Färsk fisk från Baggensfjärden, honung från egna bikupor och en odling på taket av örter och grönsaker. Här ligger naturens skafferi nära till hands och används i både restaurangen samt i bageriet. Gustav Otterberg är ny kökschef på Artipelag och efter en lång karriär i branschen, bland annat som köksmästare på Guide Michelin-prisade Ekstedt i centrala Stockholm, är det just hanteringen av råvaran som Gustav Otterberg tar med sig till Artipelag.

– Vi har många fina producenter omkring oss här på Värmdö, så det är väldigt enkelt att skapa mat som passar ihop med Artipelag. Det finns en tydlig koppling till naturen här samtidigt som man kan ta ut svängarna med estetiken eftersom det är ett konstmuseum. Just närheten till naturen ser jag som något grundläggande för hela min matfilosofi tillsammans med fina råvaror – som är grunden till allt, säger Gustav Otterberg.

I huset finner man även Gustavs bror Fredrik Otterberg, som sedan något år tillbaka är chefskonditor på Artipelag. Tillsammans har de ett driv för att ständigt utvecklas vilket gör dem till en framgångsrik duo.

– Jag tror varken Gustav eller jag någonsin blir helt nöjda. Det är både en förbannelse och en gåva. Tycker man att allt bara är bra hela tiden så kommer man aldrig att vilja utvecklas. Där tror jag att tävlingsinstinkten i oss, att vara kreativa också speglas i rötterna, säger Fredrik Otterberg.

I buffén på Artieplag finner man varma och kalla smårätter, buffén serveras året runt och maten anpassas efter säsongens råvaror. Här handlar det inte om kvantitet så mycket som kvalitet. Här finns inte mängder med rätter, men mer än tillräckligt för att man ska bli mätt och gå nöjd från bordet. Det som serveras är vackert upplagt och väldigt gott! På förrättsbordet hittar man olika sillsorter, sallader, kallskuret mm. Vid varmrätterna hittar man både fisk, kött och vegetariskt. Personalen har koll på allt, fyller på och passar upp. Utsikten är magiskt och dukningen vacker – det finns inte en enda sak att klaga på!

Väljer man att äta brunchen på en helg har man dessutom en härlig efterättsbuffé att ta sig igenom, där det ena bakverket är godare och vackrare än det andra. Fredrik Otterberg bjuder verkligen på det bästa av det bästa. Brunchbuffén kostar 265 kr på vardagarna och 335 kr på helgerna (395 kr inkl dessertbuffé).

Att ta sig hit är enkelt. Man kan ta buss från Stockholm Central eller ta egen bil, men man kan även ta båten från Nybrokajen. En heldag här ute är inte alls fel. Här finns pågående utställningar året om, just nu visas utställningen Bloomsbury Spirit, som sätter ljuset på den radikala och gränsöverskridande Bloomsburygruppen, som verkade i Storbritannien i början av 1900-talet. Det finns även en naturstig runt udden med konstverk av bla Charlotte Gyllenhammar, Klara Kristalova och Per Kirkeby mfl. Konstverken sträcker sig mellan 50 centimeter och 10 meter upp mot himmelen.

Artipelag är värt att avsätta en hel dag för, annars hinner man inte med ens hälften av vad udden har att erbjuda. Det är absolut värt ett besök, eller fler…

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today