Du i Fokus
Mat & Dryck

Årets Rätt 2023 – framtagen av Jessie Sommarström

skriv ut

Årets Rätt 2023, är framtagen av Jessie Sommarström, regerande SM-mästare i professionell matlagning. Här snackar vi köttbullar med tomatsås och pasta, det behöver inte vara så krångligt. Med Årets Rätt vill Jessie Sommarström, tillsammans med Årets Kock, bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa samt visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga.

Årets Rätt introducerades av Året Kock 2019 för att skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Rätt skapas alltid av regerande mästare i svensk professionell matlagning

-Vi pratar alltid om att blicka in i framtiden. Vad är framtidens mat? Ibland är det bra att ta några steg tillbaka och fundera på vad de gjorde förr i tiden som var bra. Att blanda ut kött med baljväxter är inget nytt. Med Årets Rätt vill jag bevara tänket som man har gjort i alla tider och lyfta in det i framtiden, säger Jessie Sommarström.

Jessie Sommarström har skapat Årets Rätt med visionen att andra ska vilja applicera 50/50-principen på flera av Sveriges älskade husmansrätter. Genom att byta ut 50% av köttet så blir rätten både nyttigare och mer hållbar.

50/50 köttbullar i tomatsås med pasta

4 portioner
45 min

Ingredienser

Tomatsås:

½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
½ dl vitt vin
400 g konserverade hela tomater
½ kruka färsk basilika
1 tsk strösocker
½ dl rapsolja
salt och svartpeppar

50/50 köttbullar:

1 dl vispgrädde
½ dl ströbröd
½ gul lök
250 g gärna svenskodlad vegofärs
250 g blandfärs
1 ägg
½ citron, finrivet skal
1-2 msk finhackad färsk persilja

1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1-2 msk smör, till stekning

Till servering:

360 g pasta efter önskemål
Riven lagrad prästost
½ kruka färsk basilika

Gör så här:

50/50 köttbullar:

Finhacka löken, stek mjuk i smör och låt svalna.
Blanda svenskodlad vegofärs och blandfärs med salt och blanda runt.
Vispa ner ströbrödet i vispgrädden i en bunke och tillsätt ägg, citronskal, persilja och nymalen svartpeppar.
Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov.
Stek i smör så du får en fin yta tills bullarna är genomstekta. Slå på tomatsåsen, låt puttra någon minut.

Tomatsås:

Skala och finhacka löken. Skala och finriv och vitlöken.
Stek lök och vitlök i olivolja och smör till allt är mjukt utan att det får färg.
Häll på vitt vin och låt sjuda i ca 3-4 min.
Häll på tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och tillsätt vattnet. Låt sjuda utan lock i 20-30 min.

Tillsätt basilikan.
Tag av från värmen och mixa allt slätt, häll i rapsoljan under mixningen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Pasta:

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna.
Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.

Årets Rätt ska:

  • Spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi.
  • Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang.
  • Vara klimatsmart.
  • Lagas av råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.

Recept – Jessie Sommarström, Text och bild – Pressmaterial

Visited 32 times, 1 visit(s) today