Du i Fokus
Mat & DryckUpplevelser

35 meter vilt julbord på Tyrol!

skriv ut
dsc03485-2

Björnköttbullar, älgstek, rökt fjällröding, souvasbakad lax, bäverkorv, åkerbärsglass, kalvdans och alldeles vanlig julskinka och Janssons Frestelse. Allt detta och mycket annat spännande hittar man på Tyrols 35 meter långa julbord! Här finns verkligen allt och lite till. De upp- och nervända granarna är pricken över i!

Vill du ha en smakrikt julbord i en fantastisk miljö då är Tyrol inne på Gröna Lund rätt ställe för dig. Här finns de mest fantastiska maträtterna och allt smakar otroligt gott! Temat är vilt och här finns verkligen rätter med allt viltkött man kan tänka sig. Men här finns också en fantastiskt fin meny för den som inte vill äta kött eller mat från djurriket överhuvudtaget. Säger man bara till i förväg får man en veganmeny vackert serverad på en träbricka.

dsc03455-2

Julbordet är hela 35 meter långt och innehåller över 200 smakupplevelser. Det är 33:e året man serverar julbord på Tyrol och 6:e året med en komplett veganmeny. Julbordet är uppdelat i olika delar; SOS (smör, ost, sill), Lax med tillbehör, Kallskuret med tillbehör, Varmrätter, Ostbricka, Choklad/Godis/Desserter samt Glass och Sorbet. Nyheter för i år är bla Anis- och fänkålssill och Gästens egen sill där Gröna Lunds gäster fått ge förslag till en ny sillsort. Rådjursstek med plommonsky, Karl- Johanssvampsoppa, Lakritsfudge och Rödbetsglass med nejlika hör också till nyheterna.

dsc03459-2

Tyrols vilda julbord är speciellt för den som är nyfiken på nya smaker och verkligen vill frossa i både tradition och nyheter. Att faktiskt sätta tänderna i en björnköttbulle eller bäverkorv är ett litet äventyr i sig. Det händer kanske inte varje dag, eller ens varje jul. Den traditionella julskinka finns där, precis som Janssons Frestelsen, och den är nästintill perfekt! Vill man ha lutfisk, dopp i grytan eller risgrynsgröt så beställer man in det för sig och får rätten direkt till bordet alldeles nylagad. Bland kall- och varmrätter saknas ingenting, tvärtom! Här gäller det att ta små smakprover av allt man är nyfiken på om man ska orka smaka på allt. Dessutom behöver man gott om tid!

dsc03471-2

Dessertbordet är gigantiskt! Bara här finns ett 70-tal olika fat med läckerheter, plus en frysbox med tiotalet glassorter. Vad sägs om glöggpannacotta, vit kladdkaka, kanderade popcorn och kalvdans? Vi kan lova att du inte kommer att gå hungrig från Tyrols julbord, det är ett som är säkert! Miljön är också lite speciell då man kamouflerat Mamma Mia-dekoren med snö och granar. Man sitter alltså i ett vintrigt Grekland och äter vild julmat från Norrland – kan ju knappast bli mer exotiskt än så!

 

Tyrols vilda julbord kostar från 495 kronor och serveras fram till och med julafton (ej söndagar).

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 49 times, 1 visit(s) today