Du i Fokus
Hälsa & MotionHem & Inredning

Varför är tyngdtäcken så bra?

skriv ut
I undersökning efter undersökning säger användarna samma sak “jag har aldrig sovit så gott”. Betygen och omdömena från kunderna är höga och idel lovord. Att det lilla Sundsvallsföretaget Cura of Sweden ökade sin omsättning från 8 till 300 miljoner på tre år säger väl allt. Curatäcket och det så kallade tyngdtäcket är här för att stanna! 

Tyngdtäcke, vikttäcke, bolltäcke, kedjetäcke… namnen är många på täcket som använts inom vården i många år och sägs hjälpa mot både sömnproblem, stress, ångest och oro. Täcket kan bestå av allt från inbyggda tunga kedjor, polyestertrådar eller glaspärlor. Tyngden får täcket att forma sig efter koppen, och det är detta som ger magiska resultat för tusentals användare.

Studier visar att den som sover under ett tyngdtäcke får ökade halter av oxytocin och serotonin, samtidigt som stresshormonet kortisol sjunker, vilket ger en bättre djupsömn. De mest omtalade fördelarna med tyngdtäcken är:

  • Bättre sömn
  • Dämpar oro, ångest och stress
  • Mindre smärta och värk
  • Hjälper vid diagnoser som ADD/ADHD

CURA of Sweden grundades 2017 i Sundsvall. Från början var man två personer, bara tre år senare är man uppe i tjugo och har ökat omsättningen med flera hundra procent.

Just Curas täcken har glaspärlor insydda. Det finns även filtar och alldeles nyligen kom de även kuddar med extra tyngd. Cura ligger hela tiden i framkant och anses vara en ledande aktör i norden. Täckena levereras dessutom i en praktiskt väska, som sedan går att använda till annat.

Man kan väl säga att det finns tre olika täcken att välja på; CURA Pearl Classic är norra Europas mest populära tyngdtäcke. Classic består av 7 lager som alla fyller en funktion för att åstadkomma bästa möjliga komfort. CURA Cozy är ett varmt och fluffigt tyngdtäcke som passar bra när nätterna är kyliga. Täcket är fyllt av hoptvinnade polyestertrådar, vilka sluter sig intill kroppen och skapar ett omfamnande och behagligt tryck. Samt det alldeles nya CURA Pearl Eco som är ett 100% naturligt tyngdtäcke. Med ett yttertyg av ekologisk bomull, och bomullsvadd istället för polyester, har det här täcket mycket god andningsförmåga och är lite fluffigare än de andra.

Täckena väger allt från 3 till 18 kilo, en riktlinje brukar vara att välja ett täcke som väger 10-15% av den egna kroppsvikten. Det vanligaste är att man väljer ett mellan 6-10 kg, men det är en smaksak hur omkramad man vill bli. Att tänka på är att det kan ta någon vecka att vänja sig vid täcket och tyngden, man får ha lite tålamod alltså.

Vi har testat varsitt täcke på 7 kg respektive 13 kg. Vi konstaterade direkt att ett tyngdtäcke är perfekt för den som är frusen, det blir nämligen väldigt varmt och skönt. Att det även hjälper mot snarkningar upptäckte vi också, redan första natten lät det nästan ingenting om den vanligtvis snarkande delen av sängen. Problemet första nätterna var att vända på sig, särskilt med 13 kilo täcke runt kroppen, det kräver en viss teknik som tar några dagar att lära sig. Allt har varit till belåtenhet, men vi funderar lite på skötsel av täcket. Även om det går att tvätta i maskin så kräver det en tvättmaskin som klarar tyngre tvätt, vilket kanske inte så många har i sitt privata hushåll. Men i övrigt är vi nöjda och hittar bara fördelar. Varmt, skönt och snarkfritt!

Vi gissar på att tyngdtäcket blir Årets Julklapp 2020

 

Text – Martin Jikita & Marlene Rindå Jikita, Bild – Cura of Sweden

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today