Du i Fokus
Hem & Inredning

Tulpanens Dag – 30:e året!

skriv ut
Den 15 januari varje år firas Tulpanens Dag, i år är det 30:e gången! Mitt i kalla och mörka januari firar vi de färgglada och krispiga tulpanerna som symboliserar ljusets återkomst och att våren är i antågande. 

 

Många förknippar tulpaner med blommande fält i Holland, men av alla de tulpaner som säljs i buketter i Sverige är faktiskt de allra flesta odlade i Sverige.

I Sverige finns ett dussin tulpanodlare som alla odlar enligt svenskt sigills kvalitetsregler vilket innebär en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion. Det pågår drivning från Malmö i söder till Sundsvall i norr så tillgången på närproducerade tulpaner är god. Totalt odlas över 160 miljoner tulpaner i Sverige årligen! Titta efter den svenska märkningen så kan du vara säker på bra kvalitet.

Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpandrivare jobbar oavbrutet för att få fram blommor av toppkvalitet. Att odla tulpaner är ett hantverk som har pågått under många år och som ständigt utvecklas med hjälp av ny teknik.

Tulpaner är lätta att lyckas med och en tulpanbukett håller sig fin ca 1 vecka. För bästa hållbarhet skär man av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Placera tulpanerna i en vas och fyll på med mycket och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd av pappret/plasten som sitter runt buketten under den första tiden de suger vatten. Ta sedan bort plasten och placera blommorna ljust men helst inte i direkt solljus. Skär av någon centimeter till efter några dagar och häll på nytt fräscht vatten.

Hur man väljer att visa upp sina tulpaner är såklart upp till var och en. En tulpan är lika vacker som solitär som i grupp, med eller utan lök, enfärgade eller ett stort fång med olika färger. Det finns inga regler, gör som du själv känner och låt dagens humör bestämma.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Blomsterfrämjandet

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today