Du i Fokus
Hem & Inredning

Ta in våren!

skriv ut
Många av oss tillbringar mer tid hemma just nu, därför är det ett ypperligt tillfälle att mysa till det lite mer än vanligt. Passa på att ta in våren och njuta lite extra av den, samtidigt som du stöttar svenska odlare. För precis som många andra har odlarna det tufft just nu.

Här tipsar Blomsterfrämjandet om några favoritväxter som alla sprider härlig stämning och piggar upp med glada färger. Och som självklart är odlade i Sverige av duktiga trädgårdsmästare.

Begonia – gul som en sol

Det finns många olika typer av begonia men den vi använder för att lysa upp är Begonia x hiemalis som finns i många olika färgnyanser. Den passar förnämligt båda att ställa på fönsterbrädan, på bordet som alternativ till en blombukett samt i uterummet och på den inglasade balkongen så länge det inte blir för kallt på natten.

För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus. Du behöver inte vattna så ofta, begonian vill stå relativt torrt och jordytan ska torka upp lätt mellan vattningarna. Svag näring vid varje vattningstillfälle under blomningen ger bäst resultat. För att blomman ska vara riktigt snygg är det bäst att plocka bort vissna blommor.

Tips! Begonia blommar rikligt så nyp av en stjälk och sätt i en liten glasvas. Det blir en söt installation som passar lika bra på bordet som i fönstret. 

Minipåskliljor Tête-à-tête – tålig blomsterlök

En av de allra älskade vårväxterna är minipåsklilja eller Narcissus ’Tête-à-tête’ som dess vetenskapliga namn lyder. ’Tête-à-tête’ är en relativt låg, småblommig sort med näpna blommor som är lätt att jobba med. Den håller formen bra, är robust och går dessutom lätt att dela till enskilda lökar lämpliga för pyssel.

Påskliljan är tålig för låga temperaturer så även om det är snö och någon minusgrad ute klarar den sig fint. Minipåskliljan fungerar även bra att använda inomhus, men blommorna håller bättre ju svalare det är. Så oavsett om det gäller trappan, uterummet eller fönsterbrädan sprider de små gula solarna glädje och påskstämning.

En bonus med minipåskliljorna är att när de väl har blommat över kan de planteras ut i trädgården eller på odlingslotten, där de lever vidare och bjuder på vårblomning år efter år.

Tips inne! Plocka ut minipåskliljorna ut krukan och dela försiktigt på lökarna. Placera dem sedan en och en i vackra glas, en äggkopp eller annan liten vacker skål. Mycket dekorativt! 

Tips ute! Minipåskliljor är fina att använda på gravplatsen där de lyser upp, och även här blommar år efter år, förutsatt att de kan planteras ner i jorden.

Tulpaner – snittblomman framför andra

Svenskarnas mest älskade snittblomma är utan tvekan tulpanen och det finns fortfarande gott om svenskodlade tulpaner. Under den tidiga våren är utbudet stort och det finns många härliga sorter att välja bland. Tulpaner är fina helt för sig själva, men också tillsammans med grenar från trädgården.

Tips! Släktingar och vänner som du inte har möjlighet att besöka kan du istället skicka en bukett tulpaner till. Det kommer garanterat att lysa upp deras tillvaro. Säg till när du beställer tulpanerna att du önskar svenskodlade och allra helst lokalodlade tulpaner, så stöttar du våra svenska odlare

 

Växter ute

Det finns många växter som är fina att använda ute, lite beroende på var i landet du bor. Är det fortfarande kallt på nätterna är minipåskliljor och penséer de tåligaste. Ju längre söderut du kommer, desto mer finns det att välja bland.

Väldigt fint är det så kallade vårflirt-sortimentet. Det är färdiga mixar av perenner och vårblommor som harmoniserar, till exempel blandningar av alunrot, förgätmigej, gyllenlack, primula och prydnadsgräs. Härliga och lite lyxiga kombinationer att plantera på trappen och njuta av länge.

 

Text och bild – Blomsterfrämjandet

 

Visited 5 times, 1 visit(s) today