Du i Fokus
Böcker

Familjen Bridgerton – romance i historisk miljö

skriv ut
De första härligt underhållande böckerna om familjen Bridgerton kom ut redan 2000 i England, sedan dess har de sålt i miljontals exemplar. Först i höstas kom första delen i svensk översättning och så här långt har fyra böcker översatts och även i Sverige mött stor popularitet. 

Bokserien handlar om de åtta syskonen Bridgerton, som försöker hitta kärleken på den svårnavigerade äktenskapsmarknaden bland Londons överklassfamiljer under åren 1813- 1827. I varje bok avhandlas ett syskon och dess väg till äktenskap, oftast en ganska förutsägbar historia men också uppiggande och väldigt rolig historia. Allt kantas av den mystiska Lady Wistledown som med sina krönikor belyser överklassens dilemma på pricken och ofta upprör en och annan längst vägen. Ingen vet vem hon är, krönikorna dök plötsligen bara upp en dag och blev fort ett samtalsämne.

Böckerna om Familjen Bridgerton är lättlästa, med mycket humor och stort underhållningsvärde. Men författarinnan Julia Quinn lyckas också väva in en hel del om den tid hon skildrar. 1800-talet var inte så enkelt, kvinnor var tvungna att följa oskrivna regler medan männen skulle vara på sitt sätt för att passa in – allt detta beskrivs både intressant och lättfattat. Man får nästan en känsla av att vara en fluga på väggen under baler och sammankomster och det går verkligen inte att lägga ner boken förrän sista sidan är läst.

Man kan enkelt säga att det är en blandning på Jane Austen och Downton Abbey. Samma charm, härliga karaktärer och känslan av att bara vilja ha mer!

Här är en kort sammanfattning av de böcker som redan getts ut i Sverige.

En annorlunda allians

Daphne Bridgerton är både smart och vacker – ändå blir hon bara uppvaktad av män hon inte vill ha. Broderns bästa vän, Simon Basset, å sin sida vill inte gifta sig och har tröttnat på moderns tjat.  Tillsammans kommer de på en elegant plan – en fejkad förlovning dem emellan kan göra rätt typ av friare intresserade av Daphne, och hålla alla äktenskapstokiga societetsmödrar borta från Simon. Men mitt i alla baler, promenader och båtturer, trasslar känslorna till sig.

En oväntad förälskelse

Greve Anthony Bridgerton är partylejonet i Londons överklasskretsar som enligt ryktet aldrig kommer att gifta sig. Vad ingen ännu vet är att han nu har valt ut Edwina som sin tillkommande, men hennes rekorderliga syster Kate tänker göra allt för att förhindra förlovningen men är helt oförberedd på hans charm.

En förtrollande hemlighet

Benedict Bridgerton går pliktskyldigast på årets maskeradbal och får syn på den vackraste flicka han sett och blir som förtrollad. Hon försvinner vid midnatt och ingen vet vem hon är eller vart hon tagit vägen. Sophie Beckett är dotter till en greve men har degraderats till tjänarinna av sin styvmor. När hon får en chans att smita in på maskeradbalen tar hon den.  I skydd av sin mask träffar hon Benedict, men vill inte avslöja sig. Hon kan inte glömma Benedict och han kan inte glömma henne, hur ska de lyckas hitta varandra igen?

En oundviklig längtan

Penelope Featherington har varit hemligt förälskad i sin bästa väns storebror så länge hon kan minnas. Hon tror sig veta allt om Colin Bridgerton – tills hon råkar avslöja hans djupaste hemlighet, som får henne att tvivla på att hon känner honom alls. Colin själv är trött på att ses som en korkad charmör, trött på allas fixering vid skvallerskribenten lady Whistledown, som inte verkar kunna publicera ett nummer utan att nämna honom. Men när han återvänder till London efter en lång resa upptäcker han att saker faktiskt har förändrats – inte minst Penelope Featherington.

Femte delen på väg

Fyra av åtta böcker finns alltså redan utgivna på svenska, den femte kommer i juni. I del fem, Ett minnesvärt frieri, är det Eloise Bridgertons tur att få sin historia berättad. Efter en långvarig brevväxling med Sir Philip, ber han om hennes hand – men kan man gifta sig med någon man aldrig träffa? Vi längtar redan efter att få läsa resten!

 

Just nu filmas bokserien för att visas i åtta timslånga avsnitt på Netflix med början under 2020. Julie Andrew gör rollen som den mystiska Lady Whistledown, när det gäller övriga roller och andra detaljer  är det väldigt hemligt. Så vi får helt enkelt vänta, längta och se. Under tiden kan man ju alltid läsa böckerna.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – LoveReads

 

Visited 98 times, 1 visit(s) today