Du i Fokus
Hem & Inredning

Muminmammas hembiträde Misan får en egen servis

skriv ut
Muminmammas hembiträde Misan får egna delar i Arabias samling av klassiker. Misan får sällskap av Snorkfrökens förnyade servis, där den populära karaktären provar bikini för första gången. Motivet på Misan grundar sig på Tove och Lars Janssons tecknade serie ”Låtsaslek” från år 1956. Inspirationen till Snorkfrökens motiv är hämtat från serien ”Mumin på Rivieran” från år 1955. 

En berättelse om ett hembiträde

Berättelsen om Muminmammas hembiträde Misan publicerades som en tecknad serie under namnet ”Låtsaslek” år 1956. I den tecknade serien söker Misan platsen som hembiträde hos Muminfamiljen och med sig har hon hunden Ynk.

Misan är en rädd figur som beter sig lite neurotiskt, särskilt när hon städar. Hon ser olycklig ut, där hon står i sitt röda förkläde, men orkar ändå hjälpa Muminmamma med de många hushållssysslorna. Misan och hunden Ynk har gemensamma hemligheter som Snorkfröken får reda på och hjälper Misan att hitta en lösning på sina problem. Efter det blir livet betydligt lättare för Misan och Ynk som lär sig att leka och vara glada på samma sätt som resten av Muminfamiljen.

På servisen kan vi se Misan diska. Muminmamma berättar för Misan att hon alltid diskar med regnvatten. Misan ser på berget av disk och konstaterar att det inte har regnat på länge. På det andra motivet av muggen skurar Misan trasmattor och Muminmamma berättar att hon sköljer mattorna genom att simma med dem.

Fåfänga, men fyndiga Snorkfröken

Den tecknade serien ”Mumin på Rivieran” från år 1955 har valts som motiv till Snorkfrökens servisdelar. I berättelsen har Snorkfröken och Muminpappa långtråkigt och drömmer om ett lyxliv på Rivieran. Muminfamiljen seglar till Frankrike där de tyvärr råkar ut för många missöden och missförstånd.

Snorkfröken gillar uppmärksamhet och gillar att stå i centrum. Hon både charmar och gillar att bli charmad av sin omgivning och lyckas därför vinna på casino. För pengarna köper hon en bikini. Berättelsen skildrar på ett bra sätt hur Snorkfröken kombinerar kvinnlighet och fåfänga med mod och fyndighet.

Motiven på servisdelarna visar hur Snorkfröken för första gången i sitt liv provar en bikini, men spegelbilden är inte smickrande. Hon har inte heller tidigare använt läppstift och på muggens andra sida kan man se att hon inte riktigt kan hitta en passande plats på sin nos för läppstiftet. Snorkfröken har blivit en av de mest populära figurerna i berättelserna om Muminfamiljen.

Handmålade motiv 

Arabias mångåriga Muminillustratör Tove Slotte inleder alltid planeringen av en ny karaktärmotiv genom att bläddra i Tove Janssons böcker och tecknade serier. I berättelserna om Mumintrollen finns sammanlagt hundratals figurer, men bara ett tiotal har fått en egen servis. Karaktärer som inte är så kända, till exempel Misan, lyfts fram via berättelser där någon av de populära karaktärerna som Snorkfröken eller Muminmamma hjälper till att göra oss bekanta med den nya karaktären. När en passande bild av figuren hittas skalar Slotte den till rätt storlek i förhållande till den servisdel som ska dekoreras.

– Jag lösgör dem från bakgrunden och skapar en helhet av dem. Utefter konturerna designar jag bakgrundsfärgen som jag målar för hand. Originalteckningen, som görs på transparent papper, skannas, digitaliseras och överförs sedan med trycktekniken Heat&Release på den keramiska ytan, beskriver Tove Slotte.

Figurkärlen Misan och Snorkfröken finns till försäljning i butikerna från och med den 17 februari 2020 och utgör en del av Arabias standardsortiment.

 

Text och bild – Pressmaterial

Visited 16 times, 1 visit(s) today