Du i Fokus
Hälsa & MotionHem & Inredning

Mindre pollen med luftrenare

skriv ut
Årets pollensäsong förväntas bli den värsta på 45 år i västra och södra Sverige enligt experterna. Och nu är den igång! Anledningen är förra årets extremt varma sommar som har bidragit till fler hängen med pollen på träden än vanligt. En luftrenare kan underlätta en del, vi har testat Bionaire.

– För våren kommer det att bli väldigt mycket björkpollen och även al. Det var så varmt i somras att det har laddats upp extra mycket pollen i träden. Det beror på processerna med blommorna där pollen tillverkas i, det går fortare när det är varm, för träden har då råd att använda fotosyntesprodukter till blomning, säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs Universitet. 

Bionaire har två olika luftrenare, en som ser ut som en boll och en som ser mer ut som en pelare. I produktinformationen står det att den avlägsnar lukter och vanliga luftburna förorenande partiklar från miljön genom att driva luft genom ett filtersystem. En minskning av luftburna allergener och irriterande ämnen som pollen, mögel, damm, hudavlagringar från husdjur och tobaksrök kan reducera symtom vid tex allergi.

Vi har testat Bionaire Tornluftrenare och är positivt överraskade. Rent designmässigt är den helt ok i sitt utseende och sticker inte ut på något sätt. Vi valde att testa den i vardagsrummet som är ett rum vi vistas mycket i, där vi även har husdjur som drar in både pollen och damm. En maskin låter alltid, Bonaires luftrenare brusar, men bara lite lätt. Allt beroende på hur man ställer in den såklart, men även på högsta effekt är det ok. Vi kan konstatera att den fångar upp en hel del och renar luften rejält. Efter bara någon dag kunde vi vara inomhus utan rinnande ögon och hemmet blev en skön frizon från polleneländet.

Bionaire poängterar dock att en luftrenare dock inte ersätter städningen. Att välja bort heltäckningsmattor, undvika dammfällor och välja lättvättade textilier är ett bra sätt att förebygga besvär. I kombination med städning känns det som att pollensäsongen blir lite lättare i år, i alla fall så länge vi håller oss i vardagsrummet.

 

Bionaire Tornluftrenare kostar ca 2600 kr och finns hos Acreto.

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Acreto

 

Visited 16 times, 1 visit(s) today