Du i Fokus
Hem & Inredning

Lavina – Årets Pelargon 2024

skriv ut

Årets Pelargon 2024 utsågs i förmiddags på mässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö. Vinnaren ´Lavina´ har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Kronbladen tonas ut i en svagare nyans mot blommans mitt och allra längst in, syns penseldrag av vitt, där de mörka ståndarna dekorativt reser sig mot den ljusa fonden. När blomman är fullt utvecklad blir de yttersta kronbladens baksidor betydligt ljusare vilket ger en härlig visuell effekt.

´Lavina´s bladverk är friskt lindblomsgrönt, vilket kännetecknar hela serien av Sunrisepelargoner. Det breda växtsättet gör ´Lavina´ till ett perfekt val som solitär i kruka eller ampel. Blomstänglarna är relativt korta och planterar man flera plantor i en större kruka växer de samman till en mjukt rundad form. Även samplanterad med andra sommarblommor eller bladväxter är ´Lavina´ ett självklart val i sommarkrukan i år. ´Lavina´ trivs även i köksfönstret och blir ett färgstarkt inslag på det dukade bordet.

Tre odlare om ´Lavina´

Maria Lundgren på Arvidssons i Fjärås
”Jag älskar den våriga violetta nyansen av lavendel och syren, som inte finns på så många andra blommor. I blommans mitt finns ett sött litet öga som utmärker sorten. ´Lavina´ blommar rikligt och har ett ljust och fint bladverk som växer i en rund och jämn form som fyller ut krukan på ett trevligt sätt.”

Henrik Jönsson Palmgrens Krukväxter
”´Lavina´s blommor är stora och enkla med en trevlig lila nyans, unik för att vara en zonalpelargon. Växtsättet är upprättväxande och kraftigt och det friska bladverket har lätt för att sätta sidoskott vilket gör att pelargonen växer i en rund form.”

Rolf Gustavsson Gustavshill Handelsträdgård
”´Lavina´ har en lila nyans som är populär och bladverket är fint ljusgrönt.”

Trendspanaren Lotta Ahlvar om färgen på ´Lavina´
”Modebilden 2024 bjuder på ovanligt mycket färg och det är starka färger som gäller.

Färgen rosa smög sig in designvärlden runt millennieskiftet som en ljust pudrig version för att succesivt bli än mer färgintensiv. Säsongens trendiga variant drar åt det kallare lila-rosa hållet och den modiga fashionistan matchar den med andra starka färger som klarrött, jadegrönt, gult eller orange.”

Juryns röster om Pelargonium x hortorumSunrise-Serien ’Lavina’

”En helt ny färg för zonalpelargoner”

”´Lavina´s romantiska lavendelrosa blomma med ljus mitt kan få vilket hjärta som helst att smälta!”

”´Lavina´ har ett vackert färgspektrum som kan kombineras med många andra av sommarens populära toner. Från blålila och rosa till lavendel och vitt.”

Juryn
I juryn 2024 sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 30-talet trädgårdsmästare i Skåne, Björn Höjrup, företrädare för förädlarledet, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård och Lotta Ahlvar, trendanalytiker med lång erfarenhet från mode- och inredningsbranschen.

Skötsel
`Lavina` trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.

För att lyckas gör så här:

  • När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.
  • Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.
  • Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!

Var flitig med att nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargos betyder just storknäbb.

Årets pelargon genom åren
För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år, sedan 2007, en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner. Läs mer om Årets Pelargon på www.aretspelargon.se


Text och bild – Pressmaterial


Visited 56 times, 1 visit(s) today