Du i Fokus
Hem & InredningMat & Dryck

Historisk lansering från BODUM: Uppdaterad version av 1956 MOCCA

skriv ut
Tiderna kan förändras, men goda idéer dör aldrig om de i grunden är sunda. Just nu, när kaffesifoner är hetast bland de senaste innovationerna på kaffemarknaden, återlanserar BODUM sin historiska MOCCA.

MOCCA var en av BODUMs första produkter – skapad av grundaren Peter Bodum 1956. Det patenterade filtret har inte förändrats. Den vackert skulpterade formen är påfallande nära originalet. Men i den nya versionen har materialen naturligtvis uppdaterats för att passa dagens krav på stabilitet och nytta.

Hållbar kork blir alltmer en signatur för BODUM. Kork användes i många av produkterna; på MOCCA som det vackra greppet på kannan. Kork är ett av de mest hållbara materialen som finns och borosilikatglaset, som både kannan och flaskan är gjorda av, tål mycket höga temperaturer och blir inte dimmiga och repade efter lång tids användning. Det upprätthåller BODUM-principen: Gör smak. Inte skräp. Inga pappersfilter eller kapslar. Inget överflödigt.

BODUM har alltid haft kaffesifoner i sitt produktsortiment. Men under de senaste åren har intresset för ”slow coffee-bryggare” verkligen gjort avtryck. Om man ska investera i något måste det nu vara mer än bara funktionellt. Vi vill njuta, uppleva, förkasta det ospecifika och njuta av det sensuella – även en kopp kaffe är något som vi inte bara tar för givet. Det måste berätta sin egen historia.

MOCCAs bryggmetod liknar nästan ett öppet naturvetenskapligt experiment. Samtidigt brygger det kaffe som, när det är svart, är aromatiskt och ångande varmt.

Tiden – när man gick till affären och bara köpte ett kilo kaffe är borta. För nördar handlar det om att de hela bönorna är av en viss kvalitet, oavsett om rostningen är mörk eller ljus, och att de är datumstämplade så att de är så färska som möjligt. Bönorna måste malas precis innan du brygger kaffet. Vattnet måste vara färskt och kokat och temperaturen ska vara 92 – 96 grader innan det hälls över bönorna. Kaffet måste bryggas i fyra minuter. Oavsett om det görs i en cafetière, i filter eller i en kaffesifon. Visste du att kaffe har över 1 200 olika smaker, medan vin bara har 150? Kaffenördar vet det.

MOCCA kommer att lanseras runt jul i år. Precis innan BODUM firar sitt 75-årsjubileum under 2019.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – BODUM

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today