Du i Fokus
Upplevelser

Europride i Stockholm 2018

skriv ut
Det är snart 50 år sedan transpersoner, med ursprung i olika etniska minoritetsgrupper, gjorde uppror och sa ifrån. Det var på baren Stonewall Inn i New York och de gav igen efter polisens ständiga trakasserier, kränkningar och våld. Stonewall-upproret är föregångaren till Priderörelsen och mycket har hänt sedan dess, men kampen för lika rättigheter inte är över.

Homosexualitet är fortfarande förbjudet i över 70 länder, i 7 av dessa länder finns fortfarande dödsstraff men homosexuella mördas världen över även i länder där det inte är kriminellt. Bisexuella osynliggörs fortfarande. Transpersoner accepteras inte för vilka de är i 60 länder och närmare 300 transpersoner mördas runt om i världen.

EuroPride i Stockholm har precis avslutats fortsätter nu till Göteborg under parollen ”Två städer, ett land, för ett förenat Europa öppet mot världen”. I Sverige finns ca 70 pridefestivaler, små och stora. Det gör Sverige till det land med flest pridefestivaler i världen i relation till antalet invånare. Uddevalla, Roslagen och Helsingborg är näst ut innan Göteborg tar över. Ute i världen står bla Köpenhamn och Manchester på tur.

Stockholms Pride Parade är Skandinaviens största och i år gick omkring 250 ekipage och flera hundra tusen åskådare. Uppskattningsvis 55 000-60 000 personer deltog i paraden. Klädseln var varierande och ekipage smyckade. Här är en bildkavalkad från Pride Park och Pride Parade.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

 

Visited 22 times, 1 visit(s) today