Du i Fokus
Hem & Inredning

Formex Sustainability Award & Design Talents ”Best in Show”

skriv ut

Två tävlingar gick av staplen under Formex; Formex Sustainability Award samt Design Talents “Best in show”. Vinnare är Svenska Lursta Cast Iron för sin uika pannkakslagg och Studio Madelen Möllard för sina djärva former.

Formex Sustainability Award delas ut för andra året och precis som förra gången har företagen själva fått ansöka med sina produkter. Formex hållbarhetsjury nominerade sedan totalt sju bidrag som också ställs ut på mässan. Årets vinnare är svenska Lursta Cast Iron med en klassisk produkt i modern tappning – pannkakslaggen Arvet.

Juryns motivering lyder:
Skyhög verkshöjd och ett genomgående hållbarhetstänk kännetecknar denna nykomling. Såväl pannkakslaggen som lillasystern portionsmorteln tillverkas av lokalt, återvunnet skrot, samt spill från grannfabriken. Gjutningen sker med återcirkulerad sand, och gjutjärnet behandlas med raps från fält ett stenkast bort. Guldstjärna för kommunikationen, som förmedlar att produkterna kan smältas ner och bli något annat – men framför allt är ett lån från framtida generationer.

John Andersson, medgrundare av och designansvarig hos Lursta Cast Iron, fick ta emot den unika prisstatyetten i återvunnet glas designad av Marie-Louise Hellgren under Formex pressfrukost.

– Att få ta emot det här priset känns otroligt stort och viktigt för oss på Lursta, en bekräftelse på att vårt arbete med hållbarhet och våra insatser för att minimera vår påverkan på miljön blir uppmärksammade och erkända. Priset ger oss motivation och energi att fortsätta arbetet med att hitta nya lösningar för att hela tiden bli bättre och bidra till en mer hållbar produktion, säger John Andersson.

Pannkakslaggen Arvet tillverkas i det egna gjuteriet i Lyrestad av lokalt återvunnet skrot, återgång från produktionen och spill från grannfabriken. Den gjuts i sandformar där 95 procent av sanden återcirkuleras, och laggen behandlas sedan med rapsolja av raps som skördats ett stenkast från gjuteriet. Laggen är lite mindre än standard för att minska eventuellt matsvinn och är designad för att hålla i generationer, men är samtidigt helt cirkulär – den kan smältas ner och omformas till en ny produkt.

Formex Design Talents är området för oetablerade svenska och internationella designers som har möjlighet att ställa ut och på så sätt kunna visa upp sina produkter för inköpare, producenter och media. En av formgivarna utses till vinnare i ”Best in show”, den femte utmärkelsen i ordningen går till Studio Madelen Möllard.

Madelen Möllard är en svensk konstnär, designer och illustratör. Hennes konst är färgstark och skapad med djärva former. Madelen har länge velat göra tredimensionella objekt av hennes konst och hösten 2023 lanserade Madelen Studio Madelen Möllard, ett varumärke för heminredning med design inspirerad av hennes målningar. Studion vill dela med sig av optimism och lekfullhet samt uppmuntra till en eklektisk och färgstark värld av design, konst och inredning. Kvaliteten på produkterna och miljön är avgörande genom hela processen, och alla produkter tillverkas i Sverige nära hennes ateljéer i Stockholm och hemstaden Karlshamn.

– Det är en otrolig känsla att äntligen kunna dela upplevelsen av min design tillsammans med andra. Jag hoppas att mitt arbete kan inspirera folk till att våga leva ut sin inredningslust till fullo. Det är en stor ära och fantastiskt kul att mitt arbete blir uppmärksammat och att få utmärkelsen ”Best in show” här på Formex, säger Madelen Möllard.

Juryns motivering:

Med inspiration från naturens somriga skönhet har hen vävt samman ute och inne i en 3-dimensionell upplevelse och skapat objekt vi vill njuta av under årets alla dagar. Hens skarpa blick för design har resulterat i användbara produkter med
mjuka värden som sprider blommande känslor. Vi ser fram emot att se denna designers fortsatta framgångar och konstnärliga bidrag i framtiden.

Text och bild – Pressmaterial Formex/Angelica Liljenroth

Visited 45 times, 1 visit(s) today