Du i Fokus
Hem & Inredning

Årets Sommarblomma 2024 – Heliotrop

skriv ut

Årets Sommarblomma skall ha ett högt odlingsvärde och en positiv inverkan på våra sinnen. Samtidigt ska de ha en del utvalda de egenskaper, som berikar trädgårdens insektsliv och har en positiv påverkan på den biologiska mångfalden. Den kan vara en enskild växt, väl beprövad men kanske lite okänd.

Årets sommarblomma 2024 är Heliotrop som används frekvent i offentliga miljöer, men i våra hemträdgårdar och på våra balkonger är den mer sällsynt nu än den var på 1960- och 70-talen. Den mättade färgen, den ljuvliga doften, den modesta storleken och dess för våra ekosystemtjänster så värdefulla pollen gör Heliotrop så attraktiv att odla för alla som har en yta på balkong, altan eller trädgård.

En bakåtblick
Under 1960- och 70-talen lyftes den då ofta kallade Parfymblomman fram till en trädgårdens mest värdefulla sommarsmycken. En liten och späd men modest växt som bjöd på en upplevelse utöver det vanliga. Parfymblomma var det många som kallade den, fast de åsyftade Heliotrop, som med sin väldoft mer än gärna kopierades av parfymindustrin.

Ulla Mohlin, en av Sveriges genom tiderna mest omtalade trädgårdsdesigners, placerade sin sommarfavorit Heliotrop med stor omsorg. Ullas enkla och naturliga sätt att skapa och forma trädgårdar har bildat skola för många idag, såväl i amatörkretsar som för proffsen. Lika effektfullt kunde hon välja plats för en Heliotrop för att den skulle skina som den vackraste huvudprydnaden.
– Ingen sommar utan doftande Heliotrop, skrev Ulla i sina böcker.

I våra offentliga planteringar, parker och upplevelseträdgårdar planteras ofta många Heliotrop tillsammans. Detta ger en massverkan och dess lyskraft gör Heliotropen uppskattad och svår att släppa blicken från.

Blommornas blåviolett färg är mustig
Det finns inte många växter i världen som kan mäta sig med en sådan mustig, mörkblåviolett färg. Den fina och uppskattade färgen gör Heliotrop ganska unik bland sommarens utplanteringsväxter.

Heliotrop är begåvad med de ljuvligaste platta blomflockar som ökar i omfång desto längre blomningen pågår. Knappnålssmå, likt blommorna på en Förgätmigej, sitter de samlade i upp till 10 cm vida flockar. Flockarna blir allt vidare fram till att de blommar över. Nästa flock med blomanlag bildas snabbt och växer upp ovanför de överblommade.
Ganska snabbt blir de mjuka och veka grenarna vedartade och betydligt stabilare. På grenarna sitter något nerviga och skrynkliga blad som är gröna och går i ton med blommorna. Det skapar ett härligt, mörktonat skimmer i purpur och violett som stämningsfullt harmonierar med blomfärgen. Heliotrop älskas av insekter och lockar till sig fladdrande fjärilar som alla finner värdefull föda här.

Ingen parfym i världen kan ersätta doften från en Heliotrop
Heliotrop sprider de mest ljuvliga dofterna, och du märker direkt att du är i dess närhet. Mot kvällen, när daggen faller, avger den sin väldoft med än vidare spridning. Vanilj eller karamell, kanske både och, men honungen är omisskännlig. Eftersom det inte går att extrahera dofterna från en Heliotrop till en parfymflaska, utan de efterliknas på konstgjord väg, blir dina sommarplantors dofter helt unika.

Mästers tips – växtplats och skötsel
Heliotrop trivs bäst i ett varmt och soligt läge, men den utvecklas också väl med vandrande skugga. Det kan vara sol på förmiddagen eller eftermiddagen – ett träd som skymmer under tiden när solen är starkast är toppen.

En vindskyddad plats är att föredra och i samplanteringar, som det vi benämner Miniträdgård i Kruka, blir det helt naturligt. Tänk på när du skapar din Miniträdgård i Kruka, att inte välja växter med för stor växtkraft, som med sin rottillväxt och volym kan kväva din Heliotrop.

Jorden bör vara luftig och väldränerad. Plantera gärna i blomjord med högre andel sand och lecakulor, till exempel urnjord. Om du planterar direkt i din trädgård är en lättare sandjord lämplig. Kraftigare och tätare jordar lättas upp med sand och kompost. Vattna lite men ofta när du har valt en perfekt jord. Rötterna är tunna, fina och känsliga, så du kan skvättvattna för att minimera risken för uttorkning.

Om jorden inte innehåller långtidsnäring, tillför näring i vattnet en gång i veckan.

Så skrev August Strindberg i dramat “Ett Drömspel”
DOTTERN. Allt ginge an, om jag endast kunde få någon skönhet in i hemmet!
ADVOKATEN. Jag vet du menar en blomma, en heliotrop särskildt, men den kostar en krona och femtio öre, det är sex liter mjölk eller fyra kappar potatis.
DOTTERN. Jag skall gärna vara utan mat bara jag får min blomma.

JURYNS MOTIVERING
Lyckan är att vila blickarna på en fjäril som suger sin nektar från blommorna hos en mustigt purpurfärgad Heliotrop. Känn in kontrasterna dem emellan och finn nyttan de gör för vårt ekosystem. Luta dig över blommorna så får också du känna de mest ljuvliga parfymdofter med inslag av honung och vanilj.

www.aretssommarblomma.se

Visited 51 times, 1 visit(s) today