Du i Fokus
Hem & Inredning

7 vackra växter för höstkrukan

skriv ut
När sommarväxterna har blommat över finns all anledning att glädja sig åt hösten med dess stora utbud av spännande växter som kan lysa upp entrén eller uteplatsen. Med vackra färgstarka blommor och blad kan du verkligen sätta färg på hösten.

Att plantera en höstkruka går fort och ger ett färgsprakande resultat. Fyll krukor och korgar med höstblommande plantor eller växter med vackra blad. Vill man ha växter i olika höjd är prydnadsgräsen ett fint alternativ.

7 växter som är vackra i kruka på hösten

Bollkryss, Chrysanthemum x morifolium
Stora och små, bollformade krysantemum i olika färger finns framför allt på hösten. Du får en otrolig blomsterprakt under hösten när de flesta andra växter slutat blomma. Den tål också en lättare nattfrost.

Alunrot, Heuchera sanguinea
Toppenväxt för höstkrukan. Har ett vackert bladverk som finns i flera olika färger beroende på sort. Förhöjer andra växter.

Perenn ljung, Calluna vulgaris
Ljung trivs utmärkt i höstkrukan. De små blommorna torkar och fortsätter förgylla växten långt in på vintern. Ljung är en perenn växt som kommer tillbaka år efter år.

Slideranka, Muehlenbeckia axillaris
Mycket vacker växt som slingar sig fint. Trivs i kruka inomhus och passar utmärkt i planteringar ute under vår, sommar och höst.

Prydnadskål, Brassica oleracea Prydnadskål-gruppen
Prydnadskål är ett riktigt smycke för din höstkruka med sina blad som överlappar varandra och gör att den liknar en stor blomma. Prydnadskål kan stå fin över hela vintern och pryda en vintrig trädgård.

Axveronica, Veronica spicata
Har ett vackert silvergått bladverk som gör sig bra i höstplanteringar. Framhäver andra växter på ett fint sätt.

Prydnadsgräs
Prydnadsgräset ger höjd och volym till planteringen. Perfekt tillsammans med andra växter i höstkrukan.

Höstkruka – plantera så här.

Steg 1
Välj en kruka med hål i botten så att vattnet kan rinna ur. Ett lager med lecakulor i botten på krukan hindrar jorden från att bli blöt och minimerar risken för att frost spräcker krukan.
Steg 2
Fyll krukan till 2/3 med planteringsjord.
Steg 3
Tag av plastkrukan, plantera och fyll på med jord. Kom i håg att vattna!

 

Text och bild – Blomsterlandet

Visited 43 times, 1 visit(s) today