Du i Fokus
BakningHälsa & Motion

Pressbyråns Lusseballe – här är receptet!

skriv ut

I samband med november månads särskilda fokus på prostatacancer lanserar Pressbyrån Lusseballen – en ny variant av Pressbyråns klassiska lussebulle med uppgift att påminna män om att testa sig i tid.

Lusseballarna från Pressbyrån är en del av en omfattande informationskampanj där hälften av intäkterna går direkt till Mustaschkampens livsviktiga arbete i kampen mot prostatacancer. Utöver de balle-formade lussebullarna släpps också en Lusseballe-låt. Längre ner i texten finns pressbyråns eget recept på bullarna, förlåt… ballarna.

– Vi vet att många män undviker att undersöka prostatan av olika skäl. Det kan till exempel handla om rädsla eller okunskap. Lusseballen är en perfekt mix av allvar och skoj och kan förhoppningsvis göra det lättare att prata om ett ibland tabubelagt ämne och samtidigt öka medvetenhetsgraden kring vikten av att testa sig i tid, säger Per-Anders Nygård, kampanjledare för Mustaschkampen.

– På Pressbyrån har vi en tradition av att ta ställning i viktiga samhällsfrågor, vare sig det gäller pressfrihet eller hbtqi-rättigheter. Därför känns det naturligt att vi använder oss av en av våra mest ikoniska produkter för att göra skillnad i en fråga som drabbar stora delar av samhället. Om fler påminns om att gå och göra ett enkelt test i tid kan vården rädda fler liv, säger Lennart Schultz, Marknadschef på Pressbyrån.

Så bakar du Lusseballar hemma
Receptet gäller för ca 30 Lusseballar

Du behöver:
– 50 g jäst
– 100 g smör
– 5 dl mjölk
– 250 g Kesella eller naturell kvarg
– 2 pkt saffran (1 gram)
– 2 dl strösocker
– 1 tsk salt
– 17 dl vetemjöl
– 1 ägg samt russin efter behag till garnering

Så gör du:
– Smula jästen i en bunke
– Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. Värm upp blandningen till max 37 grader och häll den över jästen.
– Tillsätt kvarg, saffran, socker salt och nästan hela mängden mjöl och arbeta ihop blandningen till en smidig deg.
– Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.
– Lägg degen på en mjölad bänk och dela upp den i 30 lika stora bitar och forma dem till Lusseballar. Garnera med russin och låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter till.
– Sätt på ugnen på 225 grader och pensla lussekatterna glansiga med uppvispat ägg.
– Grädda Lusseballarna mitt i ugnen i ca 5-8 minuter. Låt svalna på ett galler.
– Bjud någon du tycker om på en Lusseballe och påminn alla med prostata om att gå och testa sig.

Lusseballe
Melodi: Lusse Lelle

Lusseballe, lusseballe
Testa baaaaaallen före jul
Lusseballe, lusseballe
Både fröööjdefull och kul
Och när du ääääändå äter ballen
Vill vi pååååminna dig
Du som nuuuu fyllt 50 år,
om en jäääätteviktig grej
Lusseballe, lusseballe
Gör Prostatatest idaaaaa´
Det tycker vi alla, alltså både vi på Pressbyrån och Mustaschkampen, låter bra!

Text, bild och recept – Pressbyrån

Visited 369 times, 1 visit(s) today