Du i Fokus
Hälsa & Motion

De 12 bästa tipsen för en högre livskvalitet

skriv ut
Alla söker vi ett liv och en levnadsstandard som får oss att må bra på alla sätt och vis. Kanske lite extra mycket så här när hösten är på ingång. För att vi ska kunna skapa oss en vardag och livskvalitet som vi är helt tillfreds med, så är det också viktigt att vi är införstådda med att det alltid är upp till oss själva att skapa oss det liv vi önskar.

För att hjälpa oss alla andra på traven så har Welltours – Wellness på Gran Canaria och i Sverige sammanfattat sina 12 bästa tips till mer livskvalitet och ett lyckligare liv.

1. Omge dig med människor som du mår bra av.

Det krävs mod att avsluta (och att inleda) relationer av olika slag. Om man verkligen inte mår bra av en negativ relation som man har till en- eller flera andra människor så är det också upp till dig själv att avsluta en relation som enbart får dig att må dåligt.

2. Gör mera av det som får dig att må bra.

Idag så är det inte ovanligt att man har en stressig vardag där allt från att jobb ska skötas till att barnen ska hämtas och lämnas på diverse aktiviteter och att vi också ska ha tid till en eventuell partner och våra egna intressen. Om du mår bra av att gå promenader, göra poweryoga, vara ute i svampskogen eller att sticka raggsockor, se då till att skapa mera tid för den eller de saker som du tycker om göra.

3. Bo på en plats du tycker om.

Att må bra fysiskt och mentalt handlar mycket om vilken plats vi vistas på. Om du mår dåligt av storstadens stress och press så kanske du behöver välja mellan en yrkeskarriär eller att bo på en plats som du mår bra på. Vi ställs alltid inför olika val och prioriteringar och där det är upp till oss själva att välja det som är viktigast för oss.

4. Jobba med det du tycker om.

Precis som det finns många som älskar sitt arbete så finns det också gott om de som vantrivs på sitt arbete. Att jobba med något som intresserar dig eller som du åtminstone inte vantrivs med är som alltid helt och hållet upp till dig själv att göra något åt eller att förändra.

5. Lär dig nya saker.

Många av oss mår bra av att lära sig nya saker, detta gäller oavsett om det gäller att lära sig nya saker för sin hobby och fritid eller om det gäller att gå en yrkesutbildning inom ett nytt och spännande yrke.

6. Ödsla inte onödig energi.

Att lägga energi på människor eller på saker som man ändå inte kan påverka kan enbart leda till en enda sak, att du själv mår sämre. Se till att lägga din energi på människor och saker som du faktiskt bryr dig om och som du har chansen att påverka, allt annat är enbart onödigt.

7. Var tacksam över det du har.

Det är vanligt att lägga massor av fokus på saker som man inte har i stället för att fokusera på det man faktiskt har. Välj att se glädje i sakerna som du har och i de saker som du är tacksam för. Här kan man innan läggdags, exempelvis, skriva upp tre saker varje kväll som man varit tacksam för under dagen som passerat.

Allt från att man är tacksam för att ens älskling tog hand om hämtningen av barnen på förskolan till att man hann träna efter jobbet. Eller att man haft kvalitetstid över en fika med sina föräldrar, dessa kan alla passa lika bra på en tacksamhetslista.

8. Du duger som du är.

Det är extremt vanligt att inte vara nöjd med sig själv på ett eller flera vis och att man jämför sig själv med andra människor. Det har aldrig funnits en perfekt människa och kommer heller aldrig att finnas någon.

Kom ihåg att du duger precis som du är, att du inte kan göra mer än ditt bästa och att detta också är gott nog. Vi människor har alla olika förutsättningar, mål och behov och den enda människa som du bör jämföra dig med är dig själv. Klyschan lever men den är ändock helt sann.

9. Skapa rutiner.

För många av oss så är rutiner i vår vardag viktiga. Skapa rutiner som du mår bra av och håll dig sedan till dessa så mycket du kan. Skriv gärna upp dina rutiner på ett schema och sätt upp det på kylskåpet om du behöver det.

10. Sätt upp mål.

Det finns vanligtvis en eller flera saker som vi vill uppnå i våra liv, detta kan gälla allt från yrkesliv, fritid, en eventuell partner eller vart vi önskar bo. Gör upp en lista med dina specifika och realistiska mål och jobba för att uppnå dessa inom en viss tidsbestämd period.

Gör en kontinuerlig uppföljning att du ligger i fas med den eller de saker som du vill uppnå. Om du inte ligger i fas så gör du de ändringar som krävs för att du sedan ska vara på spåret igen. Ditt mål kan skrivas ner enligt formeln SMART (Specifikt, Mätbart, Angeläget, Realistiskt, Tidsbegränsat).

11. Hitta en träningsform som du gillar.

Att hitta en eller flera olika typer av träning och aktiviteter som får dig att må bra är alltid viktigt. Här spelar det ingen som helst roll vad du gör för något bara du gör det som ger dig ett kvalitativt fysiskt och mentalt välmående.

12. Lev NU!

Livet går inte i repris så se till att genomföra den eller de saker som du går och drömmer om, för annars riskerar dina drömmar att enbart förbli just drömmar. Det kommer ytterst sällan att finnas en perfekt tid i livet för det som du önskar göra och här är det i de allra flesta fall värt att satsa på det som du vill göra då friskt vågat är hälften vunnet.

Det kommer alltid att finnas tillfällen i livet när man kanske inte lyckas fullt ut med det som man gör. När detta sker så bör man även se detta som att man är en eller flera erfarenheter rikare i stället för att det ska ses som en förlust eller ett nederlag.

Det är av våra erfarenheter som vi kan lära oss den rätta vägen som slutligen leder oss rätt. Har du en eller flera saker som du går och drömmer om att få uppleva, låt då ingen eller ingenting stå i vägen för det som du så gärna vill göra!

 

Text och bild – Welltours – Wellness på Gran Canaria och i Sverige

 

Visited 12 times, 1 visit(s) today