Du i Fokus
Böcker

Sista boken om Ruth Galloway

skriv ut

Elly Griffiths deckarserie om rättsarkeologen Ruth Galloway älskas och hyllas världen över. De spännande böckerna präglas av humor och brittisk charm och har ett härligt persongalleri. Nu har den femtonde och sista boken kommit och serien är komplett, men det kan tänkas att författaren får ett “återfall” någon gång i framtiden.

Elly Griffith lanserade första boken om Ruth Galloway redan 2009, sedan har de kommit regelbundet, en om året. Idén till serien och framförallt huvudpersonen Ruth Galloway fick hon under en semester i Norfolk i östra England . “Jag vet att det låter fånigt, men det började med att jag nästan såg hur Ruth Galloway kom fram ur dimman”, har hon sagt i en intervju.

Huvudpersonen Ruth är den meriterade rättsarkeologen som kallas inte när polisen hittat fynd i form av ben och skelett. Alltid är det något som gör att hon blir mer involverad än det är tänkt och tillsammans med poliskommissarie Nelson löser de brottet. Hon får vartefter även en privat historia med Nelson, trots att han är gift.

Under seriens gång får vi lära känna både Ruth och Nelson, samt deras närmaste vänner Judy och Cathbad. De femton delarna täcker ganska många år och avhandlar både deras egen historia, aktuella frågor, världstillstånd som pandemin och en del rättsliga samt politiska frågor och värderingar. Här blandas familjehemligheter, med kärlek och stark vänskap, samtidigt som vi bjuds på spännande mordgåtor. Griffiths penna ger oss rejält med spänning, men även humor samt härliga och trovärdiga person- och miljöbeskrivningar.

Trots att Elly Griffith sagt att detta är slutet på serien och att hon avslutar alla lösa trådar, så finns ändå en liten öppning för en fortsättning. Inte nu, men kanske senare. Vi hoppas!


Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita


Visited 48 times, 1 visit(s) today