Du i Fokus
Böcker

Niklas Källner lär oss att kallprata

skriv ut
“Och bilen går bra?” “Vackert väder idag” “Nu är pendeln sen igen!” Detta är så kallat kallprat eller småprat om man så vill, som ska fungera som en slags isbrytare mellan människor som inte känner varandra. i Boken “Och bilen går bra?” får vi lära oss allt om kallpratets ädla kost.

Niklas Källner är välkänd från tv-program som bla Skavlans, där han intervjuat både barn och vuxna. Han har ställt kluriga frågor som de fått svara på och sedan utvecklat sina svar på ett mycket underhållande vis. Niklas har ett alldeles särskilt sätt att få folk att öppna sig och svara på hans ibland lite udda frågor.

I boken “Och bilen går bra?” berättar han mer om kallpratet i Sverige men även i andra länder och hur det skiljer sig mellan kulturer. Det skiljer sig till och med inom Sverige och är olika i varje landskap. Det som får en Göteborgare att prata är inte alls samma i Stockholm eller Linköping. Det skiljer sig även mellan ålder och yrkeskategorier, vilket han berättar utförligt om .

Vi får tips på ingångar till ett samtal, ämnen man kan prata kring och sånt man absolut inte bör ta upp. Väder är ett samtalsämnen som det ofta kallpratas om medan religion och politik kan vara lite känsligare. I boken får vi en mängd tomma fraser som kan vara smarta att ha i bakfickan när det kniper.

Niklas Källner ger oss både konkret vägledning i olika vardagssituationer och bjussar på roliga anekdoter från såväl världspolitikens arena som sfi-klassrummet. Intressanta historier kring människor och företeelser som alla har med kallprat att göra, blandat med intervjuer med olika yrkesgrupper, fakta, konkreta tips på hur man blir en bättre kallpratare och han egna personliga reflektioner.

Boken är intressant, ger ett och annat gapskratt och kan nog vara en hjälp om man saknar samtalsämnen på nästa middag eller mingel. Niklas Källner är rolig, men boken är inte skriven i syftet att vara rolig utan är en faktabok om just kallprat och en vägledning i att kallprata. Att kallprata, eller småprata om man så vill, är ganska svårt men nödvändigt i vissa fall. Här serveras en mängd genvägar på silverfat, det är bara att ta för sig!

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 30 times, 1 visit(s) today