Du i Fokus
BöckerMusik

Mitt liv som scengångare – Björn Skifs berättar (nästan) allt!

skriv ut
Björn Skifs skriver vanligtvis varken böcker eller jullåtar, men nu gör han bägge på samma gång. Självbiografin ”Mitt liv som scengångare” kom ut samma dag som jul-singeln ”(Christmas Eve) after midnight”. Härliga ljuspunkter som vi alla behöver just nu.

Björn Skifs är en av Sveriges absolut största underhållare. Han har gjort en fantastisk karriär i och utanför Sverige som sångare och blivit folkkär här hemma som programledare, skådespelare och showartist. Han har en av vårt lands mest älskade sångröster och har skrivit några av de mest lyssnade låtarna genom åren.

Nu berättar han hela historien om sin makalösa karriär och utvalda delar av sitt innehållsrika liv. Från barndomen i Vansbro till tiden som popstjärna i Slam Creepers på 1960-talet, bildandet av rockbandet Blåblus och det internationella genombrottet med USA-ettan “Hooked on a feeling” 1974. Från SVT:s julkalender ”Julius Julskötare” 1978 till de dubbla vinsterna i Melodifestivalen. Från succéshowerna på Hamburger Börs och musikalen SPÖK! på Maximteatern i början av 1980-talet till filmsuccéerna med Strul och Drömkåken. Från “Nöjesmassakern” till “Kryzz”. Från BadRock till 2000-talets utsålda arenaturnéer. Och mycket annat!

Mitt liv som scengångare är 325 fullpackade sidor om den Björn som många redan känner till, men också en hel del som vi inte vet så mycket om. Om den vanliga människan bakom affischnamnet, långt från strålkastarljuset. Allt skrivet med glimten i ögat, en stor portion humor och mängder av ödmjukhet. Mycket har gått som på räls, men där finns även sorg, smärta och motgångar. Allt berättas utan krusiduller, rakt upp och ner.

Björn Skifs är egentligen inte en person som numera spontant säger ja till allt. När han fick frågan om att skriva en bok om sitt liv, var det alltså inte något han gått och tänkt på och direkt sa ja till.  Istället ställde han sig frågan om han verkligen hade något att berätta och kom sedan fram till att det kunde vara lite kul för barnen att veta hans historia. Någon dagbok har han inte fört under åren, utan allt är framtaget med hjälp av anteckningar i gamla almanackor. Det har tagit ett par år att skriva boken, som han fått hjälp med av journalisten Petter Karlsson.

Det finns flera höjdpunkter i boken, bland annat när han berättar om kärleken till sin fru Pernilla och barnen. Värmen känns nästan genom bokpärmen och är så äkta och fin, där kan man säga att olyckskorparna hade rejält fel.

Julskivan då? Mys, jul och storband, vad mer behöver man säga? Björn har många gånger tidigare erbjudits att göra en julskiva, men har alltid varit tveksam. Men så kom den här låten och det var kärlek vid första öronkastet, som han själv säger.

Det är precis den sorts ballad som Björn är svag för.
– Den doftar lite Nat King Cole, konstaterar han.
Passande nog var det just Cole som sjöng originalversionen av den i Björns tycke bästa jullåten, “The Christmas Song”, även känd som ”Chestnuts roasting on an open fire”.

Singeln finns redan, den tryckta boken likaså – den 1 januari 2021 utkommer den som ljudbok, inläst av Björn själv.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

Visited 33 times, 1 visit(s) today