Du i Fokus
Böcker

Johanna Schreiber avslutar Schantz Förlag

skriv ut

Johanna Schreiber har som journalist haft uppdrag både som reporter och London-korrespondent, men är sedan 2020 författare på heltid. Snabbt utsågs hon till Årets kulturlöfte av Göteborgs-Posten. Nu stänger hon dörrarna till den bejublade serien om Schantz Förlag.

Idén till bokserien om Schantz Förlag föddes för snart 10 år sen. Då jobbade Johanna som reporter på Svensk Damtidning och var utsänd för att bevaka Norstedts storslagna 190-årsfest. Där fick hon mängder med idéer, och Schantz sommarfest som finns med i första boken, är direkt hämtad från den festen.

Mellan raderna är första delen i bokserien om Schantz Förlag. Här får vi lära känna PR-strategen Emily som ägnar dagarna åt att ta hand om självupptagna författardivor och planera storslagna releasefester. Samtidigt försöker hon läka efter en uppslitande skilsmässa, och anpassa sig till ett liv som varannan vecka-förälder.

Parallellt pågår också en maktkamp på förlaget. Grundaren Otto Schantz har gått ur tiden. Vem av hans arvtagare ska gå vinnande ur striden om Schantz förlag?

I andra delen, Vända Blad, är förläggaren Clara huvudperson. Clara är den eviga singeln som är fast övertygad om att kärlek aldrig blir lika fantastisk som i böckerna. Stukad efter att ha tappat sin största författare till en av Schantz förlags värsta konkurrenter ser hon äntligen en ljusning när manuset till en otrolig kärleksroman landar på hennes skrivbord.

Hon är övertygad om att romanen kommer att bli en succé – om den nya snobbiga förlagschefen inte hinner göra sig av med henne innan dess.

Ett lyckligare slut är sista delen och handlar om Daniel och Karin som tvingas samarbeta för att rädda förlaget, när detta hotas av både röda siffror och giriga delägare. Han är branschens mest eftertraktade ungkarl och hon är förlagets iskalla delägare.

Trots att Daniel och Karin jobbar sida vid sida har de aldrig pratat om något annat än siffror, Excel-ark och mötestider. Men när Schantz förlags framtid hotas måste de öppna upp sig för varandra för att säkra både sin egen och kollegernas framtid.

Johanna Schreiber lyckas med konststycket att skriva en tvättäkta feelgood och samtidigt väva in allvarliga ämnen som psykisk ohälsa, svek och lögner. Men här finns också vänskap och massor med kärlek, i en miljö som få känner till – men många är nyfikna på.

Det är med lite sorg som jag slår ihop den sista boken. Det är en både intressant och gripande historia som författaren diktat ihop. Fast det kanske inte är så påhittat ändå? Kanske finns personerna där ute i förlagsvärlden någonstans? Numera känns de som gamla vänner, som man gärna hänger med ett tag till.
Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita


Visited 16 times, 1 visit(s) today