Du i Fokus
Böcker

Christina Eriksson avslutar sin bokserie om Forsete

skriv ut

Första delen i Christina Erikssons serie om seriemördaren Forsete blev snabbt en favorit hos läsarna. Nyligen släpptes den sjätte och avslutade delen om kommissarien Elias Svensson som löser brott tillsammans med sin partner Lena och författaren Cornelia. En fruktansvärd historia som till viss del bygger på verkligheten.

Christina Eriksson levde med hot under en lång tid, efter en uppslitande skilsmässa och vårdnadstvist. Serien om Forsete är en nedtonad men ändå en uppskruvad version av hennes upplevelser. Böckerna utforskar människans mörkaste sidor, i centrum står kommissarie Elias Svensson och författaren Cornelia Lind, som hjälper polisen med sina specialkunskaper om människors psyken.

Forsete är en av gudarna i den nordiska mytologins Asgård där han är lagskipningens och domarnas överhuvud. Redan i första delen “Min vän Forsete”, får vi lära känna Forsetes person och tankegångar. Det är en brutal och rå historia som utspelar sig, men Forsete utger sig för att hjälpa polisen där deras egna verktyg tar slut. Kommissarie Elias får små ledtrådar och kommer närmare och närmare, men ska han få ihop hela pusslet?

Serien har flera sidospår. Huvudspåret är såklart jakten på den mystiske Forsete, parallellt utspelar sig en fruktansvärd historia där polisen ska utreda mord och hitta en gärningsman. Elias högra hand Lena har sin egen historia med missbruk och kärleksproblem samtidigt som “konsulten” Cornelia slåss mot sin psykopatiske exmake. Genom de sex delarna avhandlas psykisk ohälsa, kvinnomord, prostitution, sexhandel och en massa andra fruktansvärd brott. Man får följa både gärningsmän och offer, från både överklassen och samhällets bottenskikt.

Det är inte många bokserier som kan hålla ångan uppe i hela sex böcker, men i det här fallet fungerar det. Christina Eriksson beskriver alla händelser både skickligt och realistiskt och lyckas hålla spänningen intakt genom hela serien. Varje bok avslutas med en sk cliffhanger och den sista knyter ihop alla lösa trådar och till slut hela säcken. Läsvärd och spännande till sista meningen.

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita

Visited 43 times, 1 visit(s) today