Du i Fokus
Böcker

Är Kalle Moreaus En tjur på retur?

skriv ut
Kalle Moreaus är den välkände musikern som slog igenom i Melodifestivalen, haft eget tv-program och varit sällskaplig julvärd i SVT. En älskad och glad gubbe utåt, men kanske inte riktigt lika glad inåt. I boken “Tjur på retur” delar han med sig av sitt innehållsrika liv och berättar om några av gubbarna han mött på vägen.

En tjur på retur är en älg av hankön som har sina bästa år bakom sig. Hornen blir mindre och han får färre taggar för varje år. Han har varit kung i skogen och fortplantat sig och dessutom lyckats undvika att att bli måltavla för jägare. En tjur på retur är det inte många som har nytta av och det var lite så Kalle Moraeus kände sig i början av 2010-talet.

Trots att Kalle stod på toppen – var han på botten. Inombords mådde han sämre än någonsin. Det var inte bara de sedvanliga ålderstecknen som drabbar alla män som närmar sig 50. Han åt för mycket, drack för mycket, rörde sig för lite. När det var som värst fick han knappt plats med fiolen mellan dubbelhakorna och vid en läkarundersökning fick han höra sanningar som han helst ville glömma.

Inte nog med det: Dottern flyttade hemifrån och frun meddelade att hon ville skiljas. Plötsligt satt Kalle med en kastrerad katt som enda sällskap i ett stort hus och undrade var hans liv hade tagit vägen. Han insåg att han hade blivit en sån som män i generationer före honom hade blivit. En hopplös gubbe. Han måste ändra på saker. Framför allt måste han ändra på sig själv. Inte så lätt om man är en riktig gubbe. Gubbar tycker inte om förändring.

“En tjur på retur” handlar om resan tillbaka, att ändra på gamla vanor och försöka hitta meningen med livet igen. En bok för alla gubbar och för alla som känner en gubbe. Man kan ju tro att det bara är en myspysig berättelse av och om en lika myspysig gubbe, men här ryms en hel del allvar, barndomsminnen, utanförskap, nostalgi och härliga anekdoter. Allt skrivet med en stor portion självdistans och en hel del självironi.

Kalle känns inte alls som en tjur på retur, däremot som en gubbe som fått ny smak på livet.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressbilder i montage av Marlene Rindå Jikita

 

Visited 24 times, 1 visit(s) today