Från Skog till Bord – Gabriel Jonsson
Gabriel är definitivt ingen fegis, han sa nämligen upp sitt arbete inom byggbranschen redan innan inspelningarna börjat. Han har alltid varit intresserad av mat och matlagning, men valde en annan arbetsinriktning. Nu är han dock tillbaka vid sitt intresse som tog honom hela vägen i Sveriges Mästerkock. För vinstpengarna har han startat en matstudio, där han kan laga mat och spela in filmklipp till sin Youtube- kanal men också dit företag och andra sällskap kan komma och laga mat.
När Gabriel själv lagar mat är det skogens råvaror som agerar huvudperson: vilt, svamp och fisk kompletterat med säsongen grönsaker. Att ta tillvara på det som finns i skog och mark och laga mat med det årstiden bjuder är hans passion, vilket också är temat i hans kokbok. Gabriel är själv jägare och fick följa med sin pappa på sin första jakt när han var sju år gammal. Passionen för matlagning och kärleken till naturen gör Gabriel till en modern kock som uppmanar oss att använda mer av det vi har omkring oss i det svenska landskapet.
“Från skog till bord” innehåller recept på mängder med lockande rätter som tex gös med confiterad palsternackspuré, grillad purjolök och brynt smör med mandel, ravioli med ramslök, ricotta och parmesan samt Gabriels personliga favorit rådjursfilé med potatiskroketter och rödvinssås. Gabriel bjuder även på recept och tips för att laga klassiska såser och tillbehör från grunden, så som pasta och ketchup.
Kort och gott är det exakt vad titeln menar – Från skog till bord. Säsongsbaserad mat där huvudråvaran är från svenska skogen eller våra vattendrag. Råvaran kompletteras sedan med grönsaker efter säsong.
Här bjuder vi på ett av recepten från boken:
Omvänd Toast Skagen med kräftor
4 portioner
Skagenröra:
200 g kräftstjärtar
½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1 kruka dill, finhackad
salt
nymalen peppar
Krutonger:
4 skivor formfranska eller surdegsbröd
1 msk citronsaft
olivolja till stekning
Tillbehör:
½ finhackad rödlök
½ dl forellrom
några dillkvistar
Gör så här:
- Banda samtliga ingredienser till Skagenröran och smaka av med salt och peppar.
- Skär brödet i centimeterstora kuber. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek brödkrutongerna i oljan tills de fått fin färg och är frasiga. Tillsätt citronsaften och slunga runt krutongerna tills citronsaften dunstat.
- Servera genom att bottna med Skagenröran och toppa med bröd, rödlök, forellrom och dill.
Tips! Det går förstås lika bra att göra en Skagen på klassiskt vis, med räkor. Och vissa hävdar att den blir bättre med lite riven pepparrot.
Text – Marlene Rindå Jikita, Recept – Gabriel Jonsson – Bild – Frida Wismar