Du i Fokus
Upplevelser

Tre Snubbelstenar finns numera i Stockholm

skriv ut
I juni placerades Sveriges första snubbelstenar ut, på tre adresser i Stockholm. Runt om i Europa har hittills närmare 70 000 s.k. snubbelstenar lagts ned för att minnas personer som föll offer för Förintelsen. Stenarna är en del i det europeiska konstprojektet Stolpersteine.

– Vi är väldigt glada att Stockholm och Sverige nu är en del av detta viktiga europeiska minnesprojekt. Snubbelstenarna påminner oss om människor som sökte sin tillflykt till Sverige men som utvisades och sedan mördades i Förintelsen. Snubbelstenarna binder på ett både konkret och symboliskt sätt ihop Stockholms och Sveriges nutidshistoria med den europeiska, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia, en av initiativtagarna till projektet.

Snubbelstenenar är minnesmärken med formen av en gatsten med en inskription som identifierar en person som föll offer för Förintelsen. Minnesstenen är utformad av den tyska konstnären Gunter Demnig. Han inledde konstprojektet Stolpersteine i början av 1990-talet för att hedra de judar, romer, politiska motståndare till nazismen, homosexuella m.fl. som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933–1945.

– Snubbelstenen ska inte få dig att falla, men däremot få dig att stanna upp och tänka till och ägna en tanke åt Förintelsens offer. Människor av kött och blod som en gång levt, verkat och passerat på dessa platser. Genom snubbelstenarna i Stockholm ger vi ett bidrag till att hålla historien aktuell. En gatsten som skiljer ut sig, med ett namn, och några årtal. På detta enkla sätt kan vi uppmärksamma och hedra offer för Förintelsen som man gör i många europeiska städer och nu kan vi även göra det i Stockholm, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm.

På Kungsholmstorg 6 har en minnessten placerats till minne av Erich Holewa som utvisades 1938 och som deporterades till Auschwitz 1942. På Apelbergsgatan 36 finns en sten till minne av Hans Eduard Szybilski. Han tvingades lämna Sverige i slutet av 1938 och deporterades från Berlin till Auschwitz 1943. På Gumshornsgatan 6 har en sten placerats till minne av Curt Moses som utvisades 1937 och som troligen dödades i Riga 1941 i samband med den tyska ockupationen.

– Före och under andra världskriget sökte sig en del av de som var förföljda av nazisterna till Sverige. Snubbelstenarna är en viktig påminnelse om att Förintelsen var något som hände för inte alltför länge sedan, inte alls långt härifrån, som också berörde oss här i Sverige, säger Tommy Ringart, ordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande.

Initiativtagare till snubbelstenarna i Stockholm är Forum för levande historia, Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingen i Stockholm. Projektet har genomförts i samarbete med Stockholms stad. För mer information se www.levandehistoria.se/snubbelstenar

 

 

Text och bild – Forum för levande historia

 

Visited 55 times, 1 visit(s) today