Du i Fokus
MusikTeaterUpplevelser

Rickard Söderberg ger oss Kärlekens Historia

skriv ut

Betyg ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Rickard Söderberg har ett stort intresse för historia och har grävt djup i kärlekens historia genom tusentals år. Av det han hittat har han satt ihop en vacker musikalisk resa som både berör, upprör och ger njutning på en och samma gång. På lördagskvällen var det premiär på nya föreställning “Kärlekens historia”.

Rickard Söderberg pratar om mod i sin nya show och är det någon som är modig så är det väl Rickard själv. Att mota hat med kärlek har blivit hans strategi och detta har han nått långt med. Men det har krävts mycket mod. Föreställningen handlar om hur människan har pratat om kärleken sedan urminnes tider och även riskerat livet för att få älska. Det handlar även om hans egen historia, lite som en fortsättning på showen från 2018.

Föreställningen är en resa genom kärlekens historia från stenåldern fram till idag. Från grottmålningar i Zimbabwe av älskande män till samkönade passioner i det svenska bondesamhället. Hur homosexualitet gick från att vara förbjudet, till att vara en sjukdom och fram till idag. Det går framåt, men väldigt långsamt. Men allt är inte tung historia, här finns även glimtar från Rickards liv med den tacoälskande maken Anders. I små klipp innan och under föreställningen får vi följa deras vardag som innehåller väldigt mycket kärlek, humor och taco.

Den annorlunda historialektionen gestaltas av gigantiska pappfigurer och varvas med sång och musik. Med sig på scenen har han de briljanta musikerna Jon Lundberg och Johan Reis. Rickard tar sig återigen an ett allvarligt ämne, men lyckas med stor självdistans och respekt lotsa oss genom både sin egen och andras svåra historier. Otroligt skickligt, vackert och oerhört berörande. Som bara Rickard Söderberg kan.

Vi hade gärna lyssnat på fler berörande livsöden och ännu mer härlig musik. Vi är bara inne i februari, men detta kan vara något av det bästa och viktigaste som 2024 har att bjuda på.

“Kärleken historia” är ca 90 minuter och går som turné under våren 2023.


Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Sören Vilks


Visited 146 times, 1 visit(s) today