Du i Fokus
ResorUpplevelser

Giant´s Causeway – ett fantasilandskap i svart sten

skriv ut
Giant´s Causeway vid Antrimkusten på Nordirland är som ett fantasilandskap av svart sten. Vet man inte vad som väntar får man en rejäl överraskning när landskapet öppnar sig längst ner vid udden. Även promenaden dit är vacker, men i det här fallet är det målet som har betydelse. Att mötas av 40 000 fem- eller till och med åttkantiga stenar är helt makalöst, det är en mäktig syn!

Varje år besöker över två miljoner turister Giants´s Causeway, som ligger några kilometer från samhället Portrush och ca 10 mil från Belfast. De annorlunda stenarna skapades av vulkanisk aktivitet för över 50 miljoner år sedan. Lokala legender har dock en annan förklaring, enligt myten tog den Irländske jätten Finn tag i kusten och kastade ut den i havet för att göra en bro, för att lära den Skotska jätten Benandonner en läxa. Faktum är att på andra sidan Nordkanalen, vid Fingals Grotta på den skotska ön Staffa, finns exakt samma slags basaltkolumner. Så vad ska man tro?

Verkligheten är dock att smält basalt flöt genom kalkstensbäddar och bildade en vidsträckt lavaplatå. När lavan svalnade drog den ihop sig och sprickor bildades, ungefär som när lera torkar och spricker sönder. Pelarliknande strukturer blev kvar, dessa sprack horisontellt och bildade formationerna vi kan se idag. En majoritet av kolumnerna är hexagoner, men det finns även sådana stenar med fyra, fem, sju eller åtta sidor. Storleken på kolumnerna avgjordes huvudsakligen av hur pass snabbt lavan kallnade. Man har hittat liknande formationer på bland annat Island och i Tjeckien.

Turister började hitta till Giant’s Causeway under 1800-talet och en 1,5 mil lång smalspårig elektrisk järnväg inrättades som transporterade besökare från badorten Portrush. Det går fortfarande att åka tåg längs en del av järnvägens forna sträckning, numera används dock ånglok och diesellok. En rutt går från staden Bushmills till Giant’s Causeway, en sträcka på drygt 3 km.

Giant’s Causeway är en av de främsta natursevärdheterna på Nordirland. Här finns mängder med växter, flera sällsynta och unika för platsen. Här finns även fåglar att beskåda och sälarna har sin parningsplats i närheten, så har man tur kan man se även dessa. Vi rekommenderar dock att komma tidigt på dagen eller någon timma innan centret stänger – då det annars är väldigt mycket folk. Fotografer världen över listar detta som en av de häftigaste platserna att fota, de bästa bilderna tas i skymningen på våren eller hösten och gärna när det går stora vågor och är dramatiska moln.

Sedan 1960 har National Trust haft ansvar för Giant’s Causeway (Clochán en Aifir på irländska eller tha Giant’s Causey på Ulsterskotska). Området utsågs till världsarv av UNESCO år 1986 och det har varit ett nationellt naturreservat sedan 1987. År 2012 öppnades ett nytt besökscentrum för Giant’s Causeway, som har öppet alla dagar på året.

Detta är ett måste att besöka om man är på Nordirland!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 100 times, 1 visit(s) today