Mustig köttgryta
6 portioner tillagat i Crockpot
- 1 kg putsad högrev
- 1-2 msk smör och rapsolja
- 1 zucchini
- 2 paprikor
- 2 burkar hela champinjoner + spadet
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl rödvin
- 2 msk maizena
- salt
- peppar
Gör så här:
Skär den putsade högreven i mindre bitar och bryn den i hälften av fettet. Salta och peppra. Lägg över i Crockpoten. Hacka löken och pressa vitlöken. Häll champinjonerna i en torr panna (behåll spadet) och hetta upp dem på högsta värme tills de “gnisslar”. Dra ner värmen, ha i resten av fettet, löken och vitlöken och fräs alltsammans 4-5 minuter. Salta och peppra. Ha ner allt i Crockpoten.
Tärna zucchinin och paprikan. Ha ner även detta i Crockpoten. Spara 1 dl av champinjonspadet, häll ner resten i “pottan” samt vinet. Blanda om och ställ Crockpoten på 7 timmar på 1:an, vilket är låg värme. När det är 30 minuter kvar, smakas gryta av och kryddas mer om det behövs. Blanda ut maizenan i resterande spadet och häll ner i gryta. Blanda om och låt koka klart.
Servera med ris.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 6 P för hela grytan om man tar 1 msk fett och matlagningsvin istf vanligt vin. Lägg till P för riset.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se